emberkísérlet

2019.01.21. 18:00

Titokban hozta létre a génszerkesztett ikreket a kínai tudós

Az egyeteme nem is tudott róla, hogy a férfi milyen kutatásokat folytat, ezért a hatóságok szerint egyedül ő felel a történtekért.

Chinese scientist He Jiankui speaks during the Human Genome Editing Conference in Hong Kong, Wednesday, Nov. 28, 2018. Prof He announced earlier this week that he had altered the DNA of embryos - twin girls - to prevent them from contracting HIV. Speaking at a genome summit in Hong Kong, He Jiankui said he was proud of his work. Another potential pregnancy of a gene-edited embryo was in its early stages, he said. The claims have not been independently verified. Many scientists have condemned the announcement, some calling the idea monstrous. Such work is banned in most countries.

Forrás: AFP / EYEPRESS

A kínai hatóságok szerint egyedül Ho Csian-kuj sencseni tudós a felelős azért a tudományos kutatásért, amelynek keretében génszerkesztett ikrek születtek az ázsiai országban.

A sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon – állapította meg az ügyében folyt vizsgálat. Az egyetem ezért elbocsátotta őt.

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben. A tudós már akkor közölte, hogy egyeteme nem volt tudatában az általa végzett kutatásoknak.

Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

„Törvénytelenül végezte kutatásait személyes hírnév és haszonszerzés reményében” – ismertette hétfőn a Hszinhua kínai állami hírügynökség a vizsgálat eredményét. „Szándékosan kerülte meg a tudományos felügyeletet, hogy génszerkesztett gyermeket hozzon létre” – állapította meg Kuangtung tartomány Egészségügyi Bizottságának vizsgálata. „Pénzalapot hozott létre, és saját maga szervezett egy csoportot a kutatás elvégzésére” – tették hozzá.

A vizsgálat szerint a sencseni tudós meghamisította az etikai vizsgálati papírokat, hogy önkénteseket toborozzon kutatásaihoz. Az általa használt technológiák hatékonysága és biztonsága megbízhatatlan, génszerkesztett babák életre hívását a honi törvények tiltják – emelte ki a testület.

A sencseni egyetem hétfőn honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek.

Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.

Ho már novemberben bejelentette, hogy újabb önkéntes pár vár „génszerkesztett babát”, ezt hétfőn a kínai hatóságok megerősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!