Járvány

2020.06.06. 09:00

Tesztet fejlesztenek, amely előrejelzi, milyen súlyosságú lesz a betegség

Koronavírusos betegek vérében 27 kulcsfontosságú fehérjét találtak tudósok, amelyek előrejelezhetik a betegség súlyosságát.

Forrás: Shutterstock

A Cell Systems tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a brit Francis Crick Intézet és a berlini Charite Orvostudományi Egyetem kutatói azt találták, hogy a Covid-19 betegek vérében a fehérjék különböző szinten vannak jelen attól függően, milyen súlyosak a betegség tünetei.

Ezek a biomarkerek elvezethetnek olyan tesztek kifejlesztéséhez, amelyek

segíthetik az orvosokat abban, hogy előrejelezzék, milyen súlyosságú lesz a betegsége annak, aki megfertőződik az új koronavírussal.

Segíthetik továbbá a betegség lehetséges gyógymódjainak a fejlesztését is.

Az orvosok és a tudósok emlékeztettek arra, hogy az új koronavírussal fertőzöttek különbözőképpen reagálnak, egyesek teljesen tünetmentesek, másoknak kórházi kezelésre van szükségük, és vannak, akik számára halálos kimenetelű a vírusfertőzés.

A Covid-19 következtében már több mint 374 ezer ember halt meg és az új koronavírus több mint 6,7 millió embert fertőzött meg világszerte.

„Felbecsülhetetlen egy olyan teszt, amely segíti az orvosokat annak előrejelzésében, hogy egy Covid-19-beteg állapota válságos lehet-e, vagy sem”

- mondta Christoph Messner, a Crick Intézet molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője.

Egy ilyen teszt segítené az orvosokat annak eldöntésében, miként kell kezelni az egyes betegeket és azonosítani azokat, akiknél a legnagyobb a kockázat.

Messner és kutatócsoportja a tömegspektrometria nagyműszeres analitikai módszert használta a berlini Charite kórházban ápolt 31 Covid-19-beteg vérplazmájában lévő különböző fehérjék jelenlétének és mennyiségének gyorstesztelésére. Eredményeiket megerősítették ugyanezen kórház 17 betege és 15 egészséges ember – mint kontrollcsoport – esetében.

Három azonosított kulcsfontosságú fehérje kötődött az interleukin IL-6 fehérjéhez, amely ismert arról, hogy gyulladást okoz és a súlyos Covid-19-tünetek ismert markere.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!