remény

2019.02.13. 18:50

Talán megmenthetjük a kihalástól a bengáli tigriseket

Az elmúlt kilenc évben majdnem megduplázódott a vadon élő tigrisek állománya Nepálban.

Forrás: Shutterstock

Nepálban a lakosság mintegy egynegyede él a szegénységi küszöb alatt, ám aktivistáik egy pillanatra sem pihennek. A politikai akciók és az innovatív védelmi stratégiák talán visszafordíthatják a korábban aggasztónak minősített, fenséges bengáli tigris egyedszámának csökkenését – írja a Vasárnap Reggel.

A többek között Nepálban is őshonos nagymacska állománya az utóbbi években jelentősen megritkult világszerte.Régen erősen vadászták, másrészt az egyre terjeszkedő emberiség vett el jelentős területeket a tigrisektől. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztett kategóriába sorolta a fajt.

A korábbi, 2009-es állományszámláláson még csak 121 tigrist, míg az idei egyedmustrán viszont már 235 nagymacskát találtak a természetvédelmi szakemberek és a vadon élő állatok szakértői. A lelkes aktivisták több mint négyezer kamerát helyeztek ki az országban és hatszáz elefánt hátán járták be az ország 2700 kilométeres déli területét, ahol a bengáli tigrisek nyomait keresték.

A közel tíz éve induló tigrismegőrzési programot több híresség is támogatta, köztük Leonardo DiCaprio színész. Az elképzelés szerencsére hamar kedvező irányt mutatott a nagymacskák szempontjából: 2016-ban a World Wildlife Fund (WWF) és a Global Tiger Forum bejelentette, hogy a vadon élő tigrisek populációja először indult emelkedésnek több mint egy évszázados csökkenés után.

Az első megfigyelések kezdetén, 1900-ban még mintegy 100 ezer bengáli tigris élt a világon, de ez a szám 2010-re az addigi legalacsonyabb szintre esett vissza: alig kilenc éve már csak 3200 nagymacska jelentette az értékes faj egyedszámát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!