színpompás alkotások

2018.04.24. 13:12

Színes repcemezőkkel lendítené fel turizmusát egy kínai tartomány

Tizenhét különböző színű repcét nemesítettek a tartomány mezőgazdasági egyetemének kutatói, remélve, hogy még több turista látogat hozzájuk.

(180313) -- QIANWEI, March 13, 2018 (Xinhua) -- Tourists take photos of a steam locomotive as it passes a rape flower field in Qianwei County of southwest China's Sichuan Province, March 13, 2018. The narrow-gauge steam locomotives here were listed as an industrial heritage in 2006 and remain a tourist attraction nowadays.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Jiang Hongjing

„A repcemezők tengerei Csianghszi védjegyének számítanak, ám a turizmus fellendülésének régóta gátat szab a növény színe” – mondta Fu Tung-huj, a kutatás vezetője.

A szakember 2002-ben kezdett foglalkozni a repce színének gyarapításával: tavaly négy új változatot nemesítettek, köztük bíborszínűt és karmazsinvöröst, 13 másik színre támaszkodva. A csapat által megalkotott 17 színből kilenc már alkalmas a „nagyüzemi” használatra.

A szakembernek a növény virágzási idejét is sikerült tíz napra meghosszabbítania. „Plusz egy nap virágzás akár 10 millió jüan (406 millió forint) extra bevételt is hozhat Vujüan számára” – mondta Fu, a tartomány egyik megyéjére utalva.

Vujüan több mint 6500 hektárnyi teraszos repcemezőnek ad otthont, amelyek a térség ködbe burkolózó ősi épületeivel együtt rengeteg látogatót vonzanak. A helyi turizmusfejlesztési bizottság szerint tavaly nagyjából 5 millióan keresték fel a térséget, ahol több mint 3 milliárd jüant (122 milliárd forint) költöttek el.

Fu szerint a hagyományos repcével ellentétben az újak szebbek és nagyobb mennyiségben tartalmaznak antocián – a pirostól kezdve a kékig terjedő – pigmenteket. Mivel a repcét évente csak kétszer lehet vetni, ahhoz, hogy egy-egy új színt nagy mennyiségben lehessen előállítani, 4-5 évre van szükség.

Csianghszi tartomány több megyéjében is elkezdtek már fehér színű repcét termeszteni. „Reményeink szerint egyre több lenyűgöző színű repcemezőt sikerül majd megalkotnunk” – jegyezte meg Fu, aki jelenleg épp a kék színű repce előállításán dolgozik.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Jiang Hongjing

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!