pontos idő

2018.09.20. 11:54

Szeptember végétől újra elüti az órákat a prágai Orloj

A világhírű csillagászati óra felújítása kilenc hónapig tartott.

Clockmaker Petr Skala (C) removes the calendar dial of Prague's medieval astronomical clock (Prazsky orloj), during the ongoing renovation of the Old Town Hall at the Old Town Square in Prague, on May 25, 2017. The clock has three main components: the astronomical dial, a clockwork hourly and a calendar dial. The first recorded mention of the clock was in 1410. The Prazsky orloj is the third-oldest astronomical clock in the world and the oldest still working. / AFP PHOTO / Michal Cizek

A történelmi csillagászati órát díszítő apostolok és az állatok első ízben szeptember 28-án, Csehország védőszentje, Szent Vencel napján 18 órakor jelennek meg újra az Orloj ablakaiban, hogy attól kezdve újra óránként jelezzék az időt – közölte Lukás Strásky, a prágai polgármesteri hivatal osztályvezetője.

„A finisbe értünk. Már csak az óra naptárának a lapját kell feltenni a szerkezetre, amely teljesen működőképes. Utolsóként az apostolok szobrai kerülnek a helyükre és az óra elindulhat”

- magyarázta Petr Skála óramester.

A híres csillagászati óra január 8-án állt le a prágai Óvárosi városháza 2016 áprilisban kezdődött komplex felújítása keretében. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának alkotóelemeit a szakemberek először megjelölték, összeírták, majd szétszerelték és az elmúlt kilenc hónap alatt teljesen kitisztították, felújították és elvégezték a szükséges alkatrészcseréket.

Eredetire cserélték az újat

Petr Skála szerint

az óra több száz éves történetében most volt első ízben darabjaira szedve és felújítva.

Szakértői vélemények szerint az Orloj most visszakapta a 19. század végi alakját: lecserélték például mindazokat a modern elemeket, amelyeket a 2. világháború utáni felújításkor szereltek az órába. A különböző acélhuzalokat például kenderből készült zsinórokra cserélték.

Pillantson be oda, ahova csak kevesek juthatnak el! Ilyen a legendás óra szerkezete az órásmester szemszögéből:

Az Óvárosi városháza tornyát legutóbb a nyolcvanas években újították fel. A tornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel.

A prágai Óvárosi városházát 1338-ban építették, több épületből áll. A neogótikus szárnyat a 2. világháborúban bombatalálat érte, ezért le kellett bontani.

A megvakított mester

Az Óvárosi városháza tornyának külső falán az Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során.

A pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja a 15. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász által készített szerkezet.

Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni.

Az alkotó akkor bosszúból állítólag leállította a szerkezetet.

Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.

Borítókép: AFP PHOTO / Michal Cizek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!