fesztivál

2019.07.22. 07:25

Száztizennégyezren buliztak az idei Campuson

Több mint ezer zenész adott koncertet Debrecenben.

Debrecen, 2019. július 21. Fred Durst énekes az amerikai Limp Bizkit együttes koncertjén a debreceni Campus Fesztiválon 2019. július 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

114 ezren látogattak el Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseményére, a vasárnap hajnalban befejeződött debreceni 12. Campus Fesztiválra – vonta meg az idei találkozó mérlegét Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató vasárnap.

Hozzátette: a Random Trip, Pixa, az Ivan and the Parazol, az amerikai hip-hop legenda Delinquent Habits és még számos zenés program zárta a Campus Fesztivál idei kínálatát. A legtöbben csütörtökön Majkára, szombaton pedig a Halott Pénzre voltak kíváncsiak, nézőszámban a pénteki nap volt a csúcs, amikor a jubileumi műsorral érkező Tankcsapda és a titokzatos fekete maszk mögé bújó norvég dj, Alan Walker lépett fel.

A zárónapon a késő este érkező eső sem befolyásolta a programokat: teltházas nézőtér előtt koncertezett a Road és az amerikai Limp Bizkit is. A Campus Fesztivál látogatói száma várakozáson felüli volt, meghaladta az egy évvel ezelőttit.

Évek óta azon dolgozunk, hogy olyan biztonságos, családbarát, kulturált fesztivált szervezzünk, amely valóban minden korosztályt megérint. Ehhez az idei fesztiválon jártunk a legközelebb

– mondta Miklósvölgyi Péter.

Hozzátette: céljaik megvalósítását nagyban segítette a 11 éve kísérőrendezvényként kapcsolódó, négy országból érkező, csaknem ezer hallgató részvételével zajló Campus Sportfesztivál és az idén debütáló, családoknak szóló Campus KID, valamint a művészeti ágakat támogató Campus ART is.

Idén 18 programhelyszínnel készültek a szervezők, a sokszínűség, a biztonság, a komfortosság és a környezetvédelem jegyében. A legkomolyabb változás a környezetvédelmi programokat érintette.

A Nagyerdő megóvása érdekében a szervezők folyamatosan gyűjtötték és szelektálták a hulladékot. Környezetbarát tisztítószereket és környezetbarát eszközöket használtak a vizesblokkok és installációk tisztítására, valamint ügyeltek arra, hogy a keletkezett hulladék többsége lebomló anyagból készüljön. A résztvevők, beleértve a fellépő zenészeket is, újrahasznosítható repohárban kapták az italokat – közölte Miklósvölgyi Péter.

Süli András programigazgató azt emelte ki, hogy a Campuson továbbra is a zenéé volt a főszerep, több mint ezer zenész adott koncertet Debrecenben. A kiemelt előadók tízezres koncertjei mellett fontos karakterjegye a Campusnak, hogy a magyar zenei élet szinte teljes spektruma helyet kap a számos színpad valamelyikén.

Vannak, akik alig pár év alatt jutottak el a kisebb helyszínekről a nagyszínpadokra, mint például a Margaret Island vagy a Bagossy Brothers Company, mások több év szünet után tértek idén vissza Debrecenbe: a Subscribe zenekart nagy tömeg és ováció fogadta. A zenei program szerves részét alkotja a magyar underground is, méghozzá generációtól függetlenül: az Európa Kiadóra ugyanúgy sokan odagyűltek, mint a húsz év körüli fiatalokból álló Carson Comára, akik a Hangfoglaló Program támogatott zenekaraként kaptak meghívást a fesztiválra – mondta.

Az összegzés szerint sokan voltak kíváncsiak a Csokonai Színház új helyszínén a Grecsó-testvérekre, az opera- és operettválogatásra, valamint Hadházi László Bozontos Remény nevű formációjára. Teltházzal ment a művésztér irodalmi klubban a Cseh Tamás-est, a fesztivál több pontján random feltűnő cirkuszi artisták pedig a közönség egyik kedvenc fotótémájává váltak. Hangulatos kavalkádként debütált a Békás-tó partján a nagy művészetválasztó, a Campus Art, a vidámpark területén pedig még vasárnap is tart a gyerekek és családok új kedvence, a Campus Kid.

A nagyszínpad mellett a legrégebbi rendezvényhelyszín a Campuson a saját színpaddal rendelkező Debreceni Egyetemhez kötődő Egyetem tér. Az Egyetem tér minden évben a legszínesebb és leglátogatottabb nappali programhelyszín a fesztiválon. Az intézmény 30 standján valamennyi tudományterületből kaptak játékos ízelítőt a fesztiválozók, idén 40 színpadi program volt a négy nap alatt.

Miklósvölgyi Péter jelezte: a szórakozás mellett idén sem maradt el a jótékonykodás, amelyet hagyományteremtő céllal kezdeményeztek a szervezők még a tavalyi rendezvényen. A fesztivál csütörtöki hivatalos megnyitóján a VIP fogadáson 7 millió forint gyűlt össze, ezt idén a debreceni idősek és a csökkentlátók otthona kapja.

Vasárnap hajnalban a takarítás és a bontás is elkezdődött, hogy a Nagyerdei Stadion környezete rövid időn belül eredeti állapotába kerülhessen – közölte Pál László, a fesztivál technikai igazgatója, jelezve, hogy a legtöbb színpadnak már nyoma sem marad hétfő reggelre.

Borítókép: Fred Durst, a Limp Bizkit énekese a Campuson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!