kalandos út

2018.08.06. 16:56

Száz év után tért vissza Norvégiába Amundsen hajója

A Kanada partjainál elsüllyedt vitorlást csak egy bírósági döntés után kaphatta vissza a norvégiai Asker városa.

Roald Amundsen (1872-1928), explorateur norvégien. HRL-608724

Amundsen egykori hajóját 2016-ban emelték ki kanadai hullámsírjából, ahol 86 évet töltött. Június végén indult el Grönlandról, és hétfőn érkezett meg a bergeni kikötőbe egy nagy szállítóhajó fedélzetén.

Az akkori királynőről elnevezett Maudot azért építtette Amundsen – aki elsőként érte el a Déli-sarkot és szelte át az Északnyugati-átjárót -, hogy felfedezhesse az Északi-sark jeges vizeit. Az Északkeleti-átjárót keresve két expedíciót is tett vele, a felfedező azonban közben adósságokba keveredett, és 1925-ben arra kényszerült, hogy eladja a hajót.

A Maudot a kanadai Hudson's Bay vette meg, és Baymaudra átkeresztelve arra használták, hogy ellássák Kanada északi-sarkvidéki táborait. A hajó öt évvel később elsüllyedt Cambridge Bay kikötőjénél, Nunavut régió területén.

A 86 évet hullámsírban töltött vitorlás június végén indult el Grönlandról.
Forrás: AFP/NTB scanpix/Jan Wanggaard

A jéghideg víznek köszönhetően a vitorlás kiváló állapotban maradt fenn. A hajó kimentését és „hazavitelét” 1990 óta tervezték, de a projekt ellenállásba ütközött Kanadában, mert a partról is látható hajóroncs turistalátványossággá nőtte ki magát. Egy bíróság végül úgy döntött, hogy a Maud jogszerűen a norvégiai Asker várost illeti meg, ahol 1917-ben vízre bocsátották. A kiemelést három norvég vállalkozó fivér finanszírozta, a történelmi hajót az Oslóhoz közeli városkában állítják ki.

„Roald Amundsen jelentős történelmi személyiség Norvégiában. Azt akarjuk, hogy a norvég nép megismerje ennek az expedíciónak a történetét” – mondta Jan Wanggaard projektvezető.

Borítókép: Roald Amundsen

Forrás: AFP/Harlingue/Roger-Viollet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!