Állatvédelem

2020.04.03. 09:24

Szabadon engedtek egy újabb hiúzt Szlovéniában

Háromhetes karantén után kedden szabadon engedtek Szlovéniában egy újabb, Romániából érkezett hiúzt. Katalint az elmúlt hetekben szoktatták hozzá új környezetéhez – közölte a szlovén erdészeti szolgálat.

Forrás: Shutterstock

Katalin, a hiúz áttelepítése egy nemzetközi projekt keretében valósult meg.

A kezdeményezés célja, hogy Európában helyreállítsák a helyi hiúzpopulációkat, amelyek nagyon meggyérültek.

A karanténra a szakemberek szerint azért van szükség, hogy a szabadon engedett vadállatok megmaradjanak az adott területen, és hajlandóak legyenek keveredni az ott élő helyi hiúzokkal.

A projekt indulása óta négy hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba. A ragadozó macskafélék a Goru, Doru, Alojzija és Katalin nevet kapták.

Az állatvédők összesen 14 példányt szeretnének betelepíteni a Dinári-hegységbe és a délkeleti Alpokba, hogy biztosítsák a helyi hiúzpopulációk nagyobb genetikai sokszínűségét.

A betelepített állatokat telemetrikus (műholddal követhető) nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni a viselkedésüket a természetben.

Az elsőként Szlovéniába érkezett Goru tavaly májusban már sikeresen be is illeszkedett a helyi populációba, és párosodott egy nősténnyel, Tejával.

Amint azt egy januári genetikai vizsgálat igazolta, kölykük is született.

Katalint, a második Szlovéniába költöztetett hiúzt a következő négy évben még tíz példány követi majd.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!