segítség

2019.07.19. 10:19

Strandolók mentették meg a gömbölyűfejű delfineket (videó)

A delfineket valószínűleg a hullámverés mosta a partra, nem tudtak visszamenni a vízbe.

Forrás: AFP

Mintegy 50 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint (Globicephala macrorhynchus) észleltek a St. Simons-sziget közelében lévő sekély vízben, az amerikai Georgia állam partjainál.

„Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe. Három delfin elpusztult”

- közölte a georgiai természetvédelmi tárca.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin hossza elérheti a hét métert, súlya a három tonnát.

Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe.

A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint.

Tavaly több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy tömeges partra vetődés során Új-Zélandon. Ismeretes róluk, hogy rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.

Borítókép: Ausztráliában is rengeteg delfint kell menteni, amiért a partra veti őket a hullámzás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!