Vendégségben a világűrben

2018.09.23. 20:29

Sikeresen landoltak az apró roverek

A két, sütisdoboz-méretű, egykilós műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról.

A photo shows the one-tenth size model of “Hayabusa2” that will approach asteroid “Ryugu” on June 27th in Tokyo on June 20, 2018. Hayabusa2 is an asteroid sample return mission operated by the Japanese space agency, JAXA. The target is asteroid 162173 Ryugu. ( The Yomiuri Shimbun )

Fotó: The Yomiuri Shimbun

Sikeresen landoltak a Ryugu aszteroidán a japán Hajabusza-2 kis kutatóroverei, és már képeket is küldtek a Földre – számolt be róla a BBC News.

A két apró rover, amely a Hajabusza-2 szondáról vált le pénteken, az egy kilométer átmérőjű Ryugu aszteroidát vizsgálja. „Mindkét rover jó állapotban van” – erősítette meg szombaton Twitter-üzenetben a japán űrhivatal (JAXA) hozzáfűzve még, hogy már adatokat és képeket is küldtek.

A két, „sütisdoboz-méretű”, egykilós műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról, megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére.

A Hajabusza-2 júniusban érkezett meg a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryugu közelébe három és féléves utazás után.

Borítókép: A Hajabusza-2 bemutatása / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!