válság

2018.03.18. 09:15

Saját pénzt vezetett be egy venezuelai város

Az elorze csakis a városon belül érvényes.

Saját pénzt vezetett be egy város Venezuelában, hogy enyhítse az országban elszabadult hiperinfláció miatti készpénzhiányt.

A város neve Elorze, Venezuela nyugati felén van, a kolumbiai határ közelében. Elorze pénzének neve is elorze, mely csak a városon belül érvényes. Hozzájutni a városházán lehet, az önkormányzati irodák árulják a pénzt, hogy kereskedni tudjanak egymással a turisták és a helyi lakosok.

A helyi készpénz vétele bankkártyáról vagy banki átutalással történhet, az önkormányzat 8 százalék jutalékot csippent le magának. Az elorzét azután vissza lehet váltani a városházán Venezuela hivatalos pénznemére, bolivianóra szóló követelésre.

A boliviano vásárlóereje rohamosan gyengül az évek óta tartó gazdasági válság miatt. Az utóbbi időben csaknem havonta megduplázódnak az árak, mert súlyos hiány van élelmiszerből és gyógyszerből. Mindezek tetejébe a bolivianóból is akkora a készpénzhiány, hogy az egyszerű adásvételeket sem könnyű nyélbe ütni.

Borítókép: Illusztráció / Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!