bizonyították

2020.01.08. 18:30

Rövidebb volt a Föld élővilágát sújtó első nagy kihalási esemény

Nyolc éven át tanulmányozták az ordovícium és a szilur földtörténeti időszakok határát jelző kőzeteket.

Forrás: Shutterstock

Az eddig véltnél jóval rövidebb ideig, 200 ezer évig tartott a Föld élővilágát több mint 400 millió évvel ezelőtt sújtó első nagy kihalási esemény – állapította meg egy kínai, ausztrál, amerikai és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet, az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem, valamint a Kaliforniai Egyetem szakemberei nyolc éven át tanulmányozták az ordovícium és a szilur földtörténeti időszakok határát jelző kőzeteket, amelyeket a délnyugat-kínai Jünnan tartománybeli Jungsan megyében tártak fel.

A projektben részt vevő Csan Zsenpin, a nancsingi intézet munkatársa szerint a vizsgált kőzetréteg az ordovícium-szilur kihalási esemény idejéből való fosszilis üledékeket rejt magában.

Az üledékminták alapján a kutatók megállapították, hogy az ordovícium végén bekövetkezett esemény 443,1 millió évvel ezelőtt kezdődött és 442,9 millió évvel ezelőtt ért véget, ami az eddig vélthez képest jóval rövidebb periódust jelent.

A Solid Earth Sciences című nemzetközi folyóiratban publikált tanulmány szerint az érintett időszakban nagy mértékű jegesedés következett be: a 150 millió köbkilométernyi jégmező a globális tengerszint gyors, 100-150 méternyi csökkenéséhez vezetett, az élővilág tömeges kihalását eredményezve.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!