kevés maradt fenn

2021.10.20. 16:33

Rekordáron kelt el egy középkori zsidó imakönyv

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyvet előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték.

auction bid sale judgment mallet with judge and public

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gena Melendrez

Mintegy 8,3 millió dollárért (2,6 milliárd forint) kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv egy New York-i aukción.

A mai Bajorország területéről származó illusztrált imakönyv – egy úgynevezett máchzor – leütési ára a legmagasabb összeg, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak – közölte kedden a Sotheby's auckiósház.

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a ros hásáná (Újév napja) és jom kippur (engesztelés napja) liturgiáját tartalmazza. A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

A kéziratot, a Luzzatto ünnepi máchzort egy zsidó kulturális szervezet ajánlotta licitre, leütési árát előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték.

A Sotheby's szerint számos vásárló érdeklődött az imakönyv irány. A legmagasabb árat végül egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő kínálta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!