2135-ben

2018.03.20. 16:16

Rakétával mentenék meg a Földet a gyilkos aszteroidától

Különös tervet eszelt ki a NASA.

Bár a 101955 BENNU név ma még eléggé semmitmondónak tűnik, 2135. szeptember 25-e környékén jelentős hírnévre tehet szert ükutódaink körében. Ez ugyanis annak az 1999-ben felfedezett hatalmas, hegynyi (550 méter átmérőjű) aszteroidának a neve, amelyik éppen ekkor közelíti majd meg veszélyes mértékben bolygónkat.

Bár a számítások szerint csak 1 a 2700-hoz az esélye annak, hogy összeütközik velünk, a NASA tudósai azt vallják: jobb félni, mint megijedni, ezért igyekeznek minden eshetőséget megvizsgálni. Több tervet is kidolgoztak arra vonatkozólag, vajon hogyan lehetne megakadályozni a – minden bizonnyal végzetes kimenetelű – ütközést. Az egyik lehetőség szerint a Hammer-misszió keretében egy nagy hatótávolságú rakétával térítenék le a pályájáról az aszteroidát, megakadályozva ezzel a kataklizmát.

Ha ez nem válik be, jöhet az, ami mindig bejön: az atom. A B-terv szerint ugyanis nukleáris robbanótöltetekkel semmisítenék meg a fenyegető objektumot.

Fotó: Lawrence Livermore National Laboratory

Addig azonban van még bő száz évünk, ezért a tudósok arra törekszenek, hogy minél jobban megismerjék az aszteroidát. Ezért a tavalyelőtt elindult OSIRIS-REx misszióval szondát bocsátanak az égitestre, amely a tervek szerint idén augusztusban éri el a felszínt és alaposan megvizsgálja majd a száguldó kőtömböt. Ha sikerül mintát vennie (és visszahoznia a Földre), akkor jóval többet fogunk tudni a veszélyes aszteroidáról és a védekezést is alaposabban kidolgozhatjuk majd.

Borítókép: NikoNomad/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!