Leleplezett államtitok

2019.06.17. 08:20

Putyin nagy doboz fagyival lepte meg születésnapján a kínai elnököt

Óriási doboz fagylaltot ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai kollégájának, Hszi Csin-ping kínai államfőnek, aki szombaton ünnepelte a 66. születésnapját Dusanbéban, az ázsiai biztonsági csúcstalálkozó helyszínén – közölte az orosz elnöki hivatal és a kínai média.

Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping (R) toast before the fifth regular foreign ministers' meeting of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) at the Diaoyutai State Guesthouse in Dushanbe on June 15, 2019. (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP)

Forrás: Sputnik / AFP

Fotó: Alexei Druzhinin

„Különleges munkánk van, ami miatt még a születésnapunkon is dolgoznunk kell, és eleget kell tennünk a kötelezettségeinknek”

- mondta Putyin, aki a 27 ország – közöttük Irán és Katar – küldöttségei részvételével tartott csúcstalálkozó előtt találkozott Hszivel.

„Boldog születésnapot! A legjobbakat kívánom! Örülök, hogy ilyen barátom van”

- jelentette ki Putyin a kínai vezetőnek a Kreml honlapján közzétett felvételek szerint.

„Sok szép ajándékot hoztunk”

- mondta az orosz elnök, bemutatva egy hatalmas dobozt, tele fagylalttal, amelyet a kínai államfő igen nagyra értékelt. A két vezető ezután pezsgővel koccintott.

Orosz-kínai egyetértés

A kínai vezető, aki Vlagyimir Putyint „legjobb barátjának” hívja, a múlt héten újabb lendületet adott az orosz-kínai egyetértésnek, amikor a Kreml főnökével Moszkvában találkozva számos bókkal és baráti nyilatkozatokkal halmozta el őt.

Hszi és Putyin egyebek mellett közös nyilatkozatot írt alá a kapcsolatuk új korszakáról, és másnap közösen bírálták az amerikai gazdasági dominanciát egy szentpétervári üzletember-találkozón.

A magas rangú vezetők magánéletének bemutatása igen ritka Kínában, a születésnap pontos dátumát sem teszik közzé, az államtitoknak minősül

- írta a Reuters brit hírügynökség. A kínai állami televízió azonban bemutatta a felvételeket a születésnapi köszöntésről.

Hszin kínai teával viszonozta Putyin figyelmességét.

Borítókép: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping pezsgőzik a köszöntés után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!