valamit tenni kell

2018.05.26. 13:15

Pelenkaügyekről vitáznak Londonban

Megoldást keresnek Londonban az eldobható babapelenkák és intimhigiéniás termékek használatából eredő óriási hulladékmennyiség egyre növekvő problémájára.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Serenko Natalia

A londoni közgyűlés környezetügyi bizottsága a héten mérlegeli, hogy milyen intézkedésekre van szükség a pelenkák, valamint az olyan intimhigiéniás termékek, mint a tamponok és a betétek használatának, illetve környezeti hatásának visszaszorítása érdekében.

A testület megbízásából készített jelentés szerint

az intimhigiéniás termékek évente 200 ezer tonna, az eldobható babapelenkák 100 ezer tonna hulladékot jelentenek a brit fővárosban.

A többször használatos pelenkák alkalmazását népszerűsítő Real Nappies for London által készített jelentés szerint az eldobható pelenkák többsége a szeméttelepekre kerül, vagy elégetik őket. A jelentés szerint

a londoni hatóságoknak évente nagyjából 11 millió fontjába (3,9 milliárd forint) kerül a kidobott pelenkák kezelése.

Az előbbiekhez hasonlóan a nem újrahasznosítható intimhigiéniás termékek is a szeméttelepeken, vagy a szemétégetőkben végzik, vagy lehúzzák őket a vécén.

A londoni vízművek, a Thames Water szerint a tamponok és intimbetétek gyakori felelősei a dugulásoknak és összetevői a brit főváros csatornahálózatában időről időre kialakuló – zsírból és nem lebomló hulladékból összeálló – zsírhegyeknek.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Serenko Natalia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!