Megdöbbentő állatvilág

2021.08.23. 11:48

Ősi óriásteknős százmillió éves embriómaradványát találták meg

A faj tojása 1,6 méter hosszú lehetett, a héja pedig csaknem 2 milliméter vastag volt.

Forrás: Pixabay

A kínai Honan tartományban előkerült, megkövesedett maradvány a tudósok szerint a földtörténeti kréta időszakból származik. A leletet Han Feng-lu, a vuhani Földtudományi Egyetem tudósa fedezte fel 2018-ban.

A megkövesedett tojással kapcsolatos kutatást a Proceedings of the Royal Society: Biological Sciences című folyóirat online kiadásában publikálták.

Egy nagy pontosságú szkennelés segítségével végzett rekonstrukció alapján a kutatók megerősítették, hogy a hatalmas és szokatlanul vastag héjú tojás a hatalmas szárazföldi teknősök egy kihalt családjához, a Nanhsiungchelyidae csoportjához köthető.

Han Feng-lu szerint a lelet a legnagyobb és legvastagabb héjú mezozoikumi teknőstojások közé tartozik. A héj pedig valószínűleg a szokatlanul szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodás miatt volt ilyen vastag. A tojásban továbbá egy csontra hasonlító maradványt is találtak, amely arra utal, hogy a kis teknős hamarosan kibújt volna a tojásból.

A teknősök a késő triász időszakban jelentek meg, majd fokozatosan, több mint 200 millió év alatt fejlődtek hüllőkké.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!