természet

2018.04.30. 14:49

Óriási összegből próbálják megmenteni a Nagy-korallzátonyt

A pénzt egyebek mellett a károsodott korallzátonyok újraélesztésére, a vízminőség javítására és az agresszíven terjeszkedő tengericsillag-rajok visszaszorítására fordítják.

Holidaymakers enjoy diving near the Great Barrier Reef in the Coral Sea off the coast of Queensland, Australia, 2018. A three-year marine heat wave extended from June 2014 to May 2017, with warm ocean waters wreaking havoc on some of the world's most valuable ecosystems: the coral reefs. For the Great Barrier Reef, located off the coast of Australia, the marine heat wave resulted in severe bleaching events in 2016 and 2017. It was the first time consecutive events have been observed at the Great Barrier Reef. More than two-thirds of the reef was reported to be damaged. A study published online on Nature, the International Journal of Science, on Thursday, April 19, shows that corals on the northern Great Barrier Reef experienced a catastrophic die-off following the 2016 marine heat wave.

Fotó: Imaginechina

Hatalmas összeget, mintegy 500 millió ausztrál dollárt (csaknem 100 milliárd forintot) költ az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony védelmére – közölte Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter.

A pénzt egyebek mellett a károsodott korallzátonyok újraélesztésére, a vízminőség javítására és az agresszíven terjeszkedő tengericsillag-rajok visszaszorítására fordítják.

A jelentős összegből a gazdálkodókat is ösztönözni fogják arra, hogy kevesebb növényvédő és rovarirtó szert használjanak. A miniszter szerint a korallzátony ökoszisztémájára a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti, de az ország történetében eddig példa nélküli mértékű ráfordítással biztosítható a korallzátonyok jövője.

A Nagy-korallzátony megóvása azért is fontos Ausztráliának, mert ez az ország legnagyobb turistalátványossága és Josh Frydenberg elmondása szerint mintegy 64 ezer munkahely köthető hozzá.

Az Ausztrália északi partvidékén húzódó Nagy-korallzátony mintegy 2300 kilométer hosszú és több ezer tengeri növény- ás állatfaj otthona. A zátony azonban helyenként súlyosan károsodott, főként a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt, az elmúlt két évben tapasztalt hőhullámok a zátony mintegy harmadát tették tönkre.

Borítókép: Turisták búvárkodnak a Nagy-korallzátonynál /

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!