lenyűgöző

2018.08.15. 14:59

Nyilvános „fürdetést” rendeztek egy gigászi dinoszaurusz-csontvázának

Első ízben „fürdette meg” a látogatók szeme láttára a Patagotitan mayorum nevű dinoszaurusz, a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi teremtmény rekonstruált csontvázát a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum.

Az 5,8 méter magas és 37 méter hosszú gipszcsontvázat egy finom kefe és egy porszívó segítségével szabadította meg a rárakódott portól és piszoktól a múzeum egyik dolgozója, aki egy emelőn állva közelítette meg a nehezen elérhető részeket. A múzeum soha nem használ szappant és vizet a tisztításhoz, mert az károsíthatja a kiállított tárgyakat – írja a New York Post internetes oldala.

A nagyjából egy napig tartó „mosdatás” eredménye lenyűgözte a múzeum legfiatalabb látogatóit is.

„Szeretnénk, hogy a csontváz a lehető legjobban nézzen ki”

- mondta Dean Markosian, aki a kiállítási tárgyak karbantartásáért felel a múzeumban.

A csontvázat évente egyszer szokták letakarítani, de a művelet eddig zárt ajtók mögött zajlott.

A Patagotitan mayorum körülbelül 100 millió évvel ezelőtt élt a mai Argentína déli részén, Patagóniában. Az őshüllő a nevét arról a területről kapta, ahol 2013-ban egy földműves a gigászi lény

csontmaradványaira bukkant. A növényevő Patagotitan mayorum csaknem 70 tonnát nyomott, hossza 37 méter, magassága majdnem 6 méter lehetett.

A New York-i múzeum 2016 januárjában a világ legnagyobb rekonstruált dinoszaurusz-csontvázaként avatta fel a leletek alapján készült öntvényt, amelynek modellje akkor még nem kapott rendszertani nevet. A gipszcsontváz akkora, hogy a feje kilóg a múzeum előcsarnokába.

A tudósok 2017 augusztusában készítették el a faj tudományos leírását és nevet is adtak neki. A kutatók szerint a legendás T. rex és a többi ősi ragadozó törpének néz ki a Patagotitan mayorum mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!