Fudzsi

2019.03.08. 13:19

Nyártól csak adomány fejében lehet felmenni Japán szent hegyére

A pénzt a világörökségi helyszínnek számító hegy megóvására fogják fordítani.

Forrás: Shutterstock

Ami Párizsnak az Eiffel-torony és New Yorknak a Szabadság-szobor, az a japán főváros, Tokió számára a Fudzsi. A gyönyörű, gyakran ködbe burkolózó (éppen ezért szégyenlős hercegnőként emlegetett) hegyet a felkelő nap országában szentként tisztelik, így rengeteg hazai és külföldi turista látogat el hozzá. Ez azonban jelentős terhet jelent a környezet számára.

Emiatt Sizuoka és Jamamasi prefektúra, amelynek területén a 3776 méter magas, jelenleg éppen szunnyadó vulkánhegy áll, úgy döntött, a kirándulóktól nyártól 1000 jen (2500 forint) adományt kér majd, amelyet a környezet védelmére és az UNESCO világörökségi helyszín kirándulóútjainak biztonságossá tételére akarják fordítani.

Jelenleg csak azoktól a felnőtt hegymászóktól kérik a hozzájárulást, akik a csúcs felé félúton lévő, autóval megközelíthető állomások egyikéből indulva akarnak feljutni a hegytetőre. Az új terv szerint nyártól az állomások mellett állítanának fel adománypontokat. Azoktól, akik csak az állomásokig kirándulnak, hogy élvezzék a kilátást, vásároljanak és egyenek, nem kérnek majd adományt, aki azonban tovább szeretne sétálni, annak fizetnie kell.

Az új szabályozást március 19-én véglegesíti a két prefektúra, amely 2014 óta szed önkéntes beléptidíjat a Fudzsira látogatóktól. A Fudzsi 2013-ban került fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

2018-ban Sizuoka prefektúrának egyébként 56,55 millió jenes (143 millió forintos), Jamanasi prefektúrának pedig 87,79 millió jenes (223 millió forintos) bevétele volt a Fudzsi csúcsára készülő hegymászók adományaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!