Biztonság vagy természetesség?

2018.11.21. 07:46

Népszavazás dönthet a háziállatok szarvának sorsáról Svájcban

Nemzeti jelentőségű, az alpesi országot megosztó kérdésben rendeznek vasárnap népszavazást Svájcban, a polgároknak arról kell dönteniük, hogy kaphatnak-e állami támogatást azok a gazdák, aki engedik, hogy teheneik, kecskéik szarvat növesszenek.

„Az állatállomány méltóságának megőrzéséről” a 66 éves Armin Capaul kezdeményezett népszavazást, aki azt állítja, hogy a szarv nélküli állatok boldogtalanok.

„Tisztelnünk kell a teheneket olyannak, amilyenek, meg kell tartani szarvukat. Ha rájuk nézünk, látjuk, hogy az ilyen állatok büszkén tartják a fejüket. Ha eltávolítjuk szarvukat, boldogtalanok” – magyarázta az ország északnyugati részén lévő Perrefitte-ben gazdálkodó Capaul a Reuters brit hírügynökség tudósítójának.

Capaul szerint a szarv ráadásul segíti az állatokat a kommunikációjukban, szabályozza testhőmérsékletüket is.

A gazda el akarja érni, hogy a gazdák a szarvval bíró állatok után évi 190 svájci frank támogatást kapjanak.

A svájci tehenek háromnegyedének eltávolították a szarvát, vagy olyan fajták, amelyek hordozzák a szarvatlanság génjét.

Amikor politikai lobbizása sikertelenül végződött, Capaul összegyűjttött százezer aláírást, hogy kezdeményezhessék a népszavazást.

Kampánya minden bizonnyal támogatókra talál a szarveltávolítás ellenzői körében, akik elborzadnak attól, hogy az elkábított borjú szarvának sarját leégetik.

A módszer fájdalmas és természetellenes, de támogatói a kutyák és a macskák kasztráláshoz hasonlítják, és azzal érvelnek, hogy ez biztonsági kérdés.

Armin Capaul
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A kormány sem támogatja Capaul kampányát, mondván a támogatás 30 millió svájci frankot vonna el az évi hárommilliárd frankra rúgó mezőgazdasági költségvetésből.

„Jelenlegi istállórendszerünknek megvannak az előnyei, (a szarvatlan tehenek) jobban kijönnek egymással. Ha van szarvuk, nő a sérülésveszély mind az állatok, mind az emberek körében” – magyarázta Stefan Gilgen gazda, akinek 48 tehene naponta ezer liter tejet ad az egyik tejtermelő cégnek.

A legutolsó közvéleménykutatás a népszavazás kimenetelét nem tudta megjósolni, nagyon közel áll egymáshoz az igenek és a nemek tábora.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!