Harc

2020.08.19. 17:42

Nem különösebben szívlelik egymást a hattyúk

Sokkal hajlamosabbak agresszióra a hattyúk a fajtársaikkal, mint más madarakkal szemben – állapította meg egy brit kutatás.

Hattyú az Ó-Dráva holtágán Barcs közelében 2019. április 16-án. Újraéledt az Ó-Dráva holtág az Európai Unió LIFE+ programjának keretében, az öt évig tartó, mintegy 834 ezer eurós magyar-horvát élõhely-revitalizációs beruházásból.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Az Exeteri Egyetem és a Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) természetvédelmi szervezet Gloucestershire, valamint Dumfries és Galloway megyékben végzett kutatásokat.

Három hattyúfaj a bütykös, az énekes és a kis hattyú viselkedett leggyakrabban agresszíven más hattyúkkal szemben írja a BBC.com.

A WWT szerint

ez ökológiai szempontból logikus, hiszen a táplálékforrásért harcolnak.

A tudósok azt akarták jobban megérteni, milyen hatással van a hattyúk viselkedése más vízimadarakra a tél folyamán.

Kevin Wood, a WWT munkatársa szerint beigazolódott az a feltételezésük, mely szerint a hattyúk gyakrabban támadnak más hattyúkra, mint a kisebb madarakra, például kacsákra vagy libákra.

Arra jutottak, hogy

szinte az összes vízimadárfaj saját fajával szemben mutatja a legtöbb agressziót.

A kutatás során az érintett területeket kamerákkal figyelték meg, ez volt az első ilyen vizsgálat, mely teljes mértékben távolról gyűjtött adatokon alapult.

Borítókép: hattyú az Ó-Dráva holtágán Barcs közelében 2019. április 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!