természet

2018.06.27. 12:04

Nem egy, nem kettő, tizenkettő új állatfajt fedeztek fel

Eddig soha nem ismert békákra, gyíkokra és baglyokra bukkantak az Amazonas-vidéken. 

Ezeket a fajokat eddig még nem katalogizálták – közölte az Agencia Brasil hírügynökség. Két expedíció alatt mintegy 200 állat- és növényfaj több mint 1700 példányát vizsgálták meg.

Az expedíció egyik célja az volt, hogy többet tudjanak meg a Loxopholis nevű gyíkfaj szaporodásáról: ezek a hüllők közösülés nélkül szaporodnak, néhány alfajuk kizárólag nőstényekből áll.

Az Amazonas brazíliai vidéke több mint ötmillió négyzetkilométeren terül el és több ezer állat- és növényfaj otthonául szolgál. Ezen a területen mind újabb és újabb fajokat fedeznek fel – a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint minden második nap egyet.

A begyűjtött fajok segítségével a szakértők a dél-amerikai fauna evolúciós fejlődésének mintázatát fogják elemezni.

„A különböző állatcsoportokat genetikai, morfológiai és fiziológiai elemzésnek vetjük alá. Ezek közül a tanulmányok közül néhány annak felmérésben segít, mekkorára növeli a kihalás kockázatát ezen fajok esetében, ha a következő években nő a hőmérséklet”

- mondta el Miguel Trefaut Rodrigues, a Sao Paulo-i Egyetem kutatója.

A szakértő szerint feladatuk volt az is, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a Branco folyó vize a fajok sokszínűségére és mennyiségére.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Pitipat Usanakornkul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!