Egyperces

2019.06.07. 12:52

Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről

A törvény szerint minden mászónak legalább nyolc kilogramm hulladékot kell visszavinnie magával, a laza ellenőrzés miatt azonban ezt a szabályt nem tartják be maradéktalanul.

Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről nepáli serpa hegyi vezetők az egy hónapos takarítás során – jelentették be pénteken.

Dandu Radzs Ghimire, a turisztikai minisztérium vezetője elmondta, hogy a 12 serpából álló csoport a világ legmagasabb hegyének számos táborából több tucat oxigénpalackot, eldobott konzervdobozokat, köteleket és sátrakat gyűjtött össze.

„Az alaptáborban elkülönítve helyezték el a szemetet, csak az újrafeldolgozható hulladékot hozták vissza Kathmanduba” – tette hozzá.

Az azonosítatlan holttesteket a főváros egyik kórházába vitték, törvényszéki orvosszakértő segítségét kérték az azonosításhoz. A szemetet egy újrahasznosítással foglalkozó kathmandui cég vette át.

A nepáli mászószezon idején a hegyi vezetők táborokat állítanak fel, ahová az alaptáborból viszik fel az ellátmányt. A törvény szerint minden mászónak legalább nyolc kilogramm hulladékot kell visszavinnie magával, a laza ellenőrzés miatt azonban ezt a szabályt nem tartják be maradéktalanul.

A Mount Everest 8848 méteres csúcsára eddig mintegy ötezren jutottak fel, több mint 300-an haltak meg a hegyen. Az idei tavaszi szezonban – sokak szerint a túlzsúfoltság miatt – 11-en vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!