willendorfi vénusz

2018.03.01. 15:39

A művészet győzött a cenzúra felett

Bocsánatot kért a Facebook azért, mert korábban cenzúrázta a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, pornográfnak találva azt.

This undated picture released on February 28, 2018 shows the hands of a person opening a box containing the prehistoric "Venus of Willendorf" figurine at the Nature Historical Museum in Vienna, Austria. The "Venus of Willendorf" figurine, considered a masterpiece of the paleolithic era, has been censored by Facebook, drawing an indignant response Wednesday from the Natural History Museum in Vienna, where it is on display. / AFP PHOTO / APA / Helmut FOHRINGER

Forrás: AFP/APA

Fotó: Helmut Fohringer

A cég egyik szóvivője csütörtökön kért hivatalosan bocsánatot a „malőrért”. Mint fogalmazott, a közösségi oldal irányelvei ugyan nem engedik a meztelenséget ábrázoló vagy sugalló tartalmakat, ám a szobrok kivételt képeznek, ezért engedélyezni kellett volna a bejegyezést.

A mintegy 30 ezer éves willendorfi Vénuszról készült fotót az olasz művészetpártoló Laura Ghianda posztolta ki a Facebook-oldalára, ám azt, ahogy korábban mi is megírtuk, nem helyénvaló tartalomnak minősítette a Facebook és törölte, annak ellenére, hogy

az olasz nő négyszer fellebbezett a döntés ellen.

A The Art Newspaper honlapján korábban megjelent cikk szerint Ghianda első decemberi Facebook-posztját, amelyben elítélte a közösségi oldal cenzúráját, több mint hétezren osztották meg. A felháborodott nő akkor azt üzente, hogy az

„emberi kultúra és a modern intellektualizmus elleni háborút nem fogják tolerálni”.

A willendorfi Vénusz a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteményének ékköve. A mindössze 11 centiméteres szobrot, amelyre 1908-ban bukkantak Wachau térségében, a nőiesség és a termékenység egyfajta ikonjának tartják a művészettörténészek.

A bécsi múzeum januárban maga is kérte a Facebookot, engedélyezze, hogy a Vénusz-szobrot továbbra is a maga meztelenségében mutassák be. „A látogatók soha nem panaszkodtak a női alak meztelenségére. Nincs ok arra, hogy befedjük a willendorfi Vénuszt, eltakarjuk meztelenségét sem a múzeumban, sem a közösségi oldalon” – reagált korábban az intézmény.

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook művészeti alkotásokat cenzúráz, február elején tárgyalta egy párizsi bíróság Frédéric Durand-Baissas francia tanár keresetét, aki beperelte a közösségi oldal működtetőit, mert lezárták oldalát, amikor posztolta Gustave Courbet világhírű alkotását, A világ eredetét, mert az a meztelen női altestet, beleértve a szeméremtestet ábrázolja. Az ügyben várhatóan március 15-én hoznak ítéletet.

Borítókép: AFP / APA / Helmut Fohringer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!