Természetvédelmi probléma

2021.08.07. 12:00

Méregkereső kutyákkal derítik fel a kaszálással okozott károkat

Főként akaratlanul elpusztított, védett gerinces állatok és más apróvadfajokat keresnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kaszálások alatt keletkezett természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint ugyanis az állatok hatékonyan bevethetők az akaratlanul elpusztított, védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében.

Az egyesület méreg- és tetemkereső kutyákkal rendelkező egysége az elmúlt hét évben jelentős eredményeket tudott felmutatni a mérgezett vadállatok felkutatásában. Az egység azonban más természetvédelmi problémák kezelésében is eredményesnek bizonyult.

Az iparszerű mezőgazdaság térhódításával a gépek nagyobbakká és hatékonyabbakká váltak. Ezzel párhuzamosan viszont az agrárterületek állatvilága komoly veszélybe került. Míg a hagyományos gazdálkodásban ugyanis a kézi kaszálás elől a fészkelő, pihenő állatoknak volt idejük és lehetőségük elmenekülni, addig az egyre nagyobb sebességgel és vágásszélességgel dolgozó kaszagépek megjelenésével a pengék elé kerülő állatok túlélési esélye rendkívüli mértékben csökkent.

A károk mérséklése és megelőzése természetvédelmi és vadgazdálkodási szempontból is fontos, hiszen az elpusztult állatok között védett és fokozottan védett fajok, valamint apróvadak találhatók.

Ezek közé tartoznak például a mezei nyulak, a fácánok és az őzgidák is. Az elkaszált állatok bomló tetemei a szálas takarmányba keveredve továbbá állategészségügyi kockázatot jelentenek, így a gazdálkodók érdekei is megegyeznek a természetvédelem és a vadgazdálkodás szempontjaival.

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem kutatói, Katona Krisztián és Bíró Zsolt, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység vezetője, Deák Gábor egy jászsági mintaterületen végeztek felméréseket Falco, a hatéves németjuhász segítségével. Eredményeikről a Journal of Vertebrate Biology című neves cseh szaklapban számoltak be.

Összességében Falco a vizsgált, mintegy 100 hektáros területen 149 kaszálásnak áldozatul esett állatot talált. A pusztulásban leginkább érintett gerinces csoport a hüllőké volt. Ezek az egyedek az összes tetem 57 százalékát jelentették. További 30 százaléka emlős, ezen belül is többségében rágcsáló, 6 százaléka pedig madár volt az elhullott állatoknak. Ezenkívül megállapították, hogy az összes maradvány 11 százaléka őz volt, továbbá találtak mezei nyulakat és fácánokat, ami jelzi, hogy a gépi kaszálás nem csupán természetvédelmi probléma, hanem vadgazdálkodási szempontból is károkat okoz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!