Egyperces

2019.06.03. 14:37

Megtalálhatták az eltűnt nyolc hegymászó közül ötnek a holttestét

Egy felderítő helikopterről öt emberi testet láttak hétfőn azon az útvonalon, amelyen az eltűnt hegymászócsoport haladt.

Egy névtelenséget kérő katonatiszt azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy egy felderítő helikopterről öt emberi testet láttak hétfőn azon az útvonalon, amelyen az eltűnt hegymászócsoport haladt.

A forrás szerint „nagyon-nagyon csekély” az esélye annak, hogy a 4600-5500 méteren eltűnt emberek életben vannak, a túlélésük „csaknem lehetetlen”.

A hatóságok jelenleg vizsgálják, miként lehetne lehozni az embereket vagy holttestüket a nehezen megközelíthető, veszélyes helyről, ahol a helikopterek nem tudnak leszállni.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsoport május 13-án indult el a Himalájában az India északi részén fekvő Nanda Dévi 7817 méter magas keleti hegycsúcsára. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket.

A nyolctagú csapat pénteken nem ért vissza az alaptáborba, ezért szombaton a keresésükre indultak.

A kedvezőtlen időjárás miatt négy másik brit hegymászó már korábban elszakadt az expedíció magjától, őket sikerült épségben lehozni a hegyről, és maguk is csatlakoztak a keresőkhöz.

Martin Moran korábban már kétszer megmászta a Nanda Dévit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!