vadvilág

2020.03.05. 14:58

Megpróbálják megmenteni a kék papagájokat

A Spix arák szorult helyzete ihlette a Rio című 2011-es animációs filmet is.

24 February 2020, Brandenburg, Schöneiche: Spix's Macaws (Cyanopsitta spixii) sitting in an aviary of the species protection organisation Association for the Conservation of Threatened Parrots e.V. (ACTP). The association takes care of the breeding and conservation of rare and endangered parrot species. Spix's macaws are considered extinct in the Brazilian wilderness. Now, offspring are to be resettled. Just in time for this year's World Wildlife Day, on 03 March 2020, 52 Spix's Macaws bred in Schöneiche near Berlin are scheduled to arrive in Brazil. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB

Forrás: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

A Rio című animációs filmből ismert kék színű papagájok fogságban született példányainak tucatjait telepítik vissza a brazíliai vadonba a következő években a faj újrahonosítását célzó nemzetközi megállapodás keretében.

A vadvilág világnapja alkalmából 52 Spix ara – 49 egy berlini központból, három a belgiumi Pairi Daiza vadállatparkból – indult útnak kedden állatorvosok, gondozók, biológusok és a brazil kormány tagjainak kíséretében az északkelet-brazíliai Pernambuco állambeli Petrolinába, hogy megkezdjék felkészülésüket a vadonba való visszatérésre.

A Spix ara (Cyanopsitta spixii), amely nevét Johann Baptist von Spix német természettudósról kapta, Brazília északkeleti részéről származik, ám immár két évtizede kihaltnak tekintik a vadonban. A közepes termetű papagáj tollazata a kék különböző árnyalataiban pompázik.

A Spix arákat a természetes élőhelyeik elpusztítása és a vadállat-kereskedelmet kiszolgáló illegális befogások juttatták a kihalás szélére. A madarak szaporítása lehetetlennek tűnt a fogságban élő példányok elenyésző száma és a génállomány korlátozottsága miatt.

A fenyegetett papagájpopulációk védelmével foglalkozó Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP) nevű szervezet a brazil kormány alá tartozó Biodiverzitás-megőrzési Intézettel (ICMBio) együttműködve, valamint a belgiumi Pairi Daiza Alapítvány támogatásával 2016-ban elindította a Spix Release Project elnevezésű kezdeményezést.

A fogságban történő szaporítási módszerek fejlődésének és a mesterséges megtermékenyítési programoknak köszönhetően a 2000-ben még csak 53 papagájt számláló populációt mostanra 180 egészséges egyed alkotja és közülük kerülnek vissza az első példányok a vadonba.

Az ACTP berlini központjából és a Pairi Daiza vadállatparkból érkezett papagájok Petrolinából egy visszaszoktató központba kerülnek az északkelet-brazíliai Bahia állam egy természetvédelmi területén, és az első példányokat 2021-ben engedik szabadon.

A Spix arák szorult helyzete ihlette a Rio című 2011-es animációs filmet, amelyben egy példányt az amerikai Minnesota államból visznek el Brazíliába, hogy utódokat nemzzen egy fogságban élő példánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!