Remény

2018.05.18. 11:35

Megmenekülhet a kihalástól a déli szélesszájú orrszarvú

Sikerült mesterségesen megtermékenyíteni a San Diegó-i állatkertben élő rinocéroszt, Victoriát.

A San Diegó-i állatkert állatvédelmi programjának kutatói csütörtöki közleményükben azt írták, hogy a sikeres beavatkozásnak köszönhetően van remény, hogy fennmaradhat a kihaló északi szélesszájú orrszarvúk alfaja – adja hírül az MTI.

A szakemberek folyamatos megfigyelés alatt tartják Victoriát, a vemhes rinocéroszt, míg 16-18 hónapos kihordási idő után megszületik a borja. Ha a vemhesség sikerrel zárul, a tudósok szerint Victoria „béranyaként” kihordhatja az északi szélesszájú orrszarvúk utódait, mert az alfajból már csak két nőstény, egy anya-lánya páros él Kenya egy rezervátumában, de ők nem képesek utód kihordására. Victoria egészséges, 1700 kilogrammos nőstény, a becslések szerint hétéves.

Az utolsó északi szélesszájú hím rinocéroszt, Sudant márciusban kellett elaltatni, annyira rossz állapotban volt az öregség miatt. A alfaj pusztulását az orvvadászok okozták.

Victoria az első a San Diegó-i állatkert fajmegőrzési kutatóintézetének hat déli szélesszájú nőstény rinocérosza közül, amelyiknek sikerült megtermékenyülnie. A tudósok azt vizsgálják, hogy az állatok alkalmasak-e a rokon faj embrióinak „béranyaságára”.

Ha alkalmasnak mutatják őket a tesztek, valamikor a következő évtizedben kihordhatják az északi rokon embrióját, amit a tudósok igyekeznek létrehozni.

Mivel északi szélesszájú rinocérosz petesejtje nem áll rendelkezésre, ezért az embrió előállításához géntechnológiára lesz szükség.

A San Diegó-i kutatóintézet „fagyasztott állatkertjében” 12 északi szélesszájú orrszarvú sejtjeit őrzik. Azt remélik, hogy a bőrsejtekből először őssejteket, végül spermiumokat és petesejteket tudnak kialakítani.

Ezután mesterséges megtermékenyítéssel, lombikbébi-eljárással hozzák létre az embriót, amit az intézet hat nőstényébe ültetnek.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!