új kutatás

2021.07.04. 16:40

Még a mai Csehország területén is éltek ősi tengeri krokodilok

Még a mai Csehország területén is éltek ősi tengeri krokodilok – derült ki a Bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM) már több mint száz éve őrzött leletek új vizsgálatából és rendszertani besorolásából.

Dakosaurus - Le Dakosaurus est un reptile marin prehistorique de la famille des Metriorhynchides qui vecu au Jurassique et au Cretace inferieur. Les Metriorhynchides appartiennent a la sous-classe des Archosaures, qui comprend des ordres fossiles mais egalement les Crocodiliens, le seul groupe encore vivant. Dakosaurus is an extinct genus within the family Metriorhynchidae that lived during the Late Jurassic and Early Cretaceous ©Raul Lunia/Novapix/Leemage (Photo by Raul Lunia / leemage / Leemage via AFP)

Forrás: Leemage via AFP

Fotó: Raul Lunia

Eszerint a múzeumban lévő megkövült őshüllőfogak a Metriorhynchidae család fajaitól származó leletek legfiatalabb ismert példányai közé tartoznak.

A jura földtörténeti korban akár hétméteresre is megnövő ősi tengeri krokodilok éltek

a Föld egyes részein, az új kutatás szerint Csehország területén is – olvasható az Acta Paleontologica Polonica című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A különböző tengeri fosszíliákat tartalmazó leletcsomag 1912-ben érkezett a múzeumba a cseh város, Stramberk kőfejtőjéből. Ez két, nagyjából kétcentiméteres fogkoronát is tartalmazott, melyeket német, cseh, lengyel, angol és osztrák tudósok vetettek vizsgálat alá.

Az intézmény közlése szerint a fogak a Metriorhynchidae családból származó, az Archosauriákhoz tartozó ősi tengeri hüllőké.

Ez annál is inkább meglepő, mert az üledék, amelyben találták őket, a jura kort követő kréta korban keletkezett.

A vizsgálatok szerint a leletek a Plesiosuchus és a Torvoneustes nemekbe tartozó egyedek maradványai. Ezen nemek képviselői úszókká alakult végtagjaikkal úsztak az akkori sekélyebb tengeri területeken. Míg a Plesiosuchus nembe tartozók más tengeri hüllőkre vadásztak, addig a Torvoneustes nem tagjai halakkal és ammonitákkal táplálkoztak.

Borítókép: Metriorhynchidae-faj / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!