Matriarcha

2018.01.28. 15:59

Matuzsálemi kort ért meg Vila

Elpusztult a világ egyik legöregebb gorillája a San Diegó-i szafariparkban. Nagyon beteg volt.

Az állatpark jelentése szerint Vila tavaly októberben töltötte be 60. évét. A gorilla csütörtökön hunyt el, élete végén gorillacsoportja tagjai vették körül.

Vila öt gorillageneráció matriarchája volt, számos nyugati gorillát nevelt fel pótanyaként.

A gorillák általában 35-40 évig élnek. A súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mert a betegségek, vadászat, háborúk és élőhelyük elvesztése miatt nagyon megcsappant a populációjuk.

Vilának, mivel különösen sokáig élt, több korával kapcsolatos betegsége volt, például ízületi gyulladás is kínozta. Folyamatos állatorvosi megfigyelés alatt állt.

A gorillamatuzsálem 1957-ben született Kongóban. Két évvel később került a San Diegó-i állatparkba, ahonnan 1975-ben áttelepítették a szafariparkba.

A berlini állatkert egy éve arról számolt be, hogy adataik szerint a legnagyobb emberszabású majom két legidősebb ismert példánya a náluk élő Fatou, egy 59 éves nőstény és az amerikai Arkansas állam egyik állatkertjének lakója, a hasonló korú Trudy.

Feltételezések szerint mindkét gorilla 1957-ben született, de pontos születési dátumuk nem ismert, mert mindketten a vadonban jöttek világra.

Borítóképünkön a világ egyik legöregebb gorillája 2011. május 31-én. A 60 éves Vila 2018. január 25-én hunyt el a kaliforniai Escondido állatkertjében.

Forrás: MTI / AP / San Diego Zoo Safari Park / Ken Bohn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!