SpaceX

2018.01.14. 05:00

Másodszor is sikeresen landolt a Dragon amerikai magánűrhajó

Csaknem két tonna rakománnyal sikeresen visszatért a SpaceX amerikai magánvállalat Dragon típusú teherszállító űrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – közölte szombaton a vállalat.

A többször felhasználható teherűrhajó a Csendes-óceánban landolt, a Kaliforniai-félszigettől nyugatra. Onnan a kaliforniai Long Beach kikötőjébe szállítják, majd a SpaceX valamelyik texasi műhelyébe, hogy felkészítsék a következő űrmisszióra.

A teherűrhajó kilövés előtt a floridai Cape Canaveralban lévő támaszponton 2017. december 15-én 
Forrás: AFP / NASA

A teherűrhajó 1,86 tonna rakományt hozott vissza a Földre az űrállomásról. Több űrbéli kísérlet anyagai, így például a súlytalanság állapotában készült optikai szálak is vannak benne.

A Dragon teherűrhajót december 15-én indították útnak Falcon 9 típusú hordozórakétával a floridai Cape Canaveralban lévő támaszpontról. Több mint két tonnás rakományt, élelmiszert, anyagkutatáshoz és biológiai kísérletekhez, továbbá a Nap megfigyeléséhez szükséges műszereket szállított az ISS-re.

Ugyanez a teherűrhajó 2015 áprilisában már szállított terhet az ISS-re, majd hasonlóképpen visszatért a Földre. A mostani volt a Dragon-flotta 13. űrmissziója. Egyelőre csak a Dragon tud rakománnyal visszatérni a Földre, minden más teherűrhajó felviszi a rakományt, majd megrakják szeméttel, amely nagyrészt vele együtt visszatéréskor elég a bolygó légkörében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!