felelőtlen állattartás

2019.11.08. 17:33

Már több ezer pitont fogtak be a floridai Everglades-mocsárban

A szökött vagy szabadon engedett példányokat azért kell befogni, mert az invazív kígyók rengeteg emlőst irtottak ki, megfosztva táplálékuktól az őshonos ragadozókat.

DOUNIAMAG-US-ENVIRONMENT-SNAKES-FLORIDA-OFFBEAT

Forrás: AFP

Fotó: RHONA WISE

Már több mint 3600 szalagos tigrispitont fogtak be a floridai Everglades Nemzeti Parkban, ahol több tízezer példány élhet a kártékony invazív fajból.

Az örömtelinek mondott hírt maga Florida állam kormányzója, Ron DeSantis jelentette be abból az alkalomból, hogy a pitonvadászattal foglalkozó szervezetek közül a Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) begyűjtötte az 1000. óriáskígyót, köztük a legnagyobbat, amelyet valaha is befogtak a Big Cypress Nemzeti Rezervátumban. A szeptember 22-én elkapott felnőtt nőstény 5,58 méter hosszú volt, és 45 kilót nyomott.

Szakemberek szerint minden egyes nőstény piton kiiktatása a mocsárból költőperiódusonként 30-60-nal kevesebb óriáskígyó megszületését jelenti.

A Dél-floridai Vízgazdálkodási Központ (SFWMD) saját pitonvadász csapata további 2600 óriáskígyót fogott be eddig az Everglades vidékén. Foglalkozik a pitonproblémával a Nemzeti Park Szolgálat (NPS) is.

A pitonvadászat különösen az utóbbi hónapokban kapott nagy lendületet, 800 hüllőt az utóbbi három hónapban kaptak el.

A helyi hatóságok 2017 elején kezdték meg befogni a szökött vagy szabadon engedett példányokból elszaporodott óriáskígyókat, amelyek szakértők szerint kiirtották az Evergladesben őshonos emlősök, köztük a nyulak, rókák és vörös hiúzok 99 százalékát, megfosztva hagyományos táplálékuktól olyan őshonos ragadozókat, mint a párducok vagy az aligátorok.

Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) több tízezerre becsüli a Dél-Floridában elszaporodott szalagos tigrispitonok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!