nagy a szárazság

2021.10.08. 17:01

Mamutfenyők százait pusztíthatták el a kaliforniai erdőtüzek

Bár reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre, de a magas intenzitású tüzek, amelyek akár harminc méteres lánggal is égnek, képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Operations Section Chief, Jon Wallace looks over General Sherman where the historic tree was protected by structure wrap from fires along with the Four Guardsmen at Sequoia National Park, California, September 22, 2021. - Hundreds of firefighters were battling to protect several groves of giant sequoias in the United States on September 20, warning the enormous ancient trees were at risk from out-of-control blazes.

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Gary Kazanjian

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, és az szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat – közölte Christy Brigham, a Sequoia and Kings Canyon nemzeti park képviselője.

Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén. A KNP Complexnek csupán 11 százalékát sikerült kontroll alá venni, miután már 347 négyzetkilométernyi erdő égett. A hűvösebbé váló időjárás segített némileg lelassítani a lángokat és péntekre esőket is várnak az időjárás-előrejelzés alapján.

A tűznek vegyes hatása van a mamutfenyőligetekre: legtöbbjüket alacsony és közepes intenzitású tűz érte el, amelyeket a fák még túl tudnak élni – mondta Brigham. Ugyanakkor két ligetben – egyik ötezer fenyőt tartalmaz – magas intenzitású tüzek, akár harminc méteres magasságot is elérő lángok égnek, melyek képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Két égő fa kidőlt a nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest), amely mintegy 2000 óriás mamutfenyő otthona. Köztük található a Sherman tábornok fája nevű is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon. A legjelentősebb fák azonban úgy tűnik, túlélik a katasztrófát, Brigham közlése szerint érintetlennek tűnnek. A szakértők tűzálló takaróba burkolták a fák törzsét, megtisztították a növényzettől a körülöttök lévő területet, locsolókat üzemeltek be mellettük, vízzel öntözték vagy tűzálló zselével kenték be őket. A teljes kárt azonban csak hónapok múlva lehet felmérni.

A déli területeken égő Windy Fire nevű erdőtűzkomplexum legalább 74 mamutfenyőt égett le. A 395 négyzetméteren égő tűz 75 százalékát tartják jelenleg kontroll alatt.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők csak a Sierra Nevadában nőnek természetes módon. Ezek a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre: megfigyelések nyomán fedezték fel, hogy az óriás mamutfenyőnek tűzre van szüksége ahhoz, hogy kiengedje magjait. Amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

A mostani lángok azonban túl hevesek a klímaváltozás okozta szárazságok miatt.

Az év során eddig több mint 7800 négyzetkilométernyi terület égett Kaliforniában, ami több mint 3000 otthont és egyéb ingatlant tett tönkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!