árverés

2018.05.27. 17:41

Majdnem 100 ezer dollárért adtak el egy 125 éves farmernadrágot

A mai Levi's farmerekkel ellentétben csak egyetlen hátsó zsebet illesztettek rá, övtartója pedig egyáltalán nincs, mert akkoriban a férfiak nadrágtartóval viselték.

Majdnem 100 ezer dollárt (27,4 millió forintot) fizetett egy farmergyűjtő egy 125 éves Levi Straussért.

A hajdani vadnyugatról származó, eredeti farmert 2016-ban nem sikerült elárverezni, most azonban már egy délkelet-ázsiai rajongó gyűjteményét gyarapítja.

Daniel Buck Soules, a Daniel Buck aukciósház képviselője elmondta, hogy az ár megközelíti a Levi Strauss-rekordot, ám a magán adásvételi szerződés szabályai szerint titokban kell tartaniuk a pontos összeget és a vevő kilétét, lakhelyét.

Az új tulajdonos a május 15-i vásárlás előtt elküldte egy munkatársát Portlandbe, hogy megvizsgálja a ruhadarabot.

A nadrágot 1893-ban vette magának Solomon Warner arizonai kereskedő, a hajdani vadnyugat legendás figurája. A kék farmer szövetét New Hampshire-ben állították elő, a nadrágot a Levi's San Franciscó-i varrodájában készítették.

A mai Levi's farmerekkel ellentétben csak egyetlen hátsó zsebet illesztettek rá, övtartója pedig egyáltalán nincs, mert akkoriban a férfiak nadrágtartóval viselték.

A pamutvászon, gombos sliccű nadrágot erőteljes alkatú férfira szabták, dereka 44-es méretű, vagyis nagyjából 112 centiméteres volt, ami arra utal, hogy Warner nem tartozott az apró termetűek közé.

A ruhadarabot évtizedeken át egy ládában tartották, ahonnan újszerű állapotban került elő, hiszen Warner csak néhányszor viselte, mielőtt rákban megbetegedett és meghalt. Nevét Tucsonban utca őrzi.

Soules már két évvel ezelőtt meghirdette a nadrágot, de egy számítógépes hiba miatt az online árverés meghiúsult, ezután döntött úgy a farmer tulajdonosa, hogy a magánadásvétel útját választja.

A régi farmerekért jelentős összegeket adnak: egy 1880-as években gyártott 501-est egy japán gyűjtő vásárolt meg 60 ezer dollárért, egy 1888-as nadrág pedig hat számjegyű összegért talált gazdára Soules elmondása alapján.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!