kellemetlen meglepetés

2019.02.18. 13:22

Lopott műkincset állított ki a New York-i Metropolitan Múzeum

A jóhiszeműen, hamis eredetiséget igazoló papírokkal megvásárolt szarkofágot hamarosan visszakapja Egyiptom.

United States, New York, Manhattan, East Side, Metropolitan Museum of Art (MET), gallery of Greek and Roman art, marble sarcophagus of Dionysos, sculpture of the Hellenistic period (220-230 AD)

Forrás: AFP/Hemis.fr

Fotó: Guiziou Franck

A múzeum közleménye szerint a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak.

A múzeum hangsúlyozta, hogy az ügyben az elmúlt hónapokban teljes mértékben együttműködött a manhattani hatóságokkal, amíg ki nem nyomozták a műkincs eredetét.

A múzeum 2017 júliusában vásárolta meg Nedzsemankh koporsóját egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézmény közleményében leszögezte, hogy a vásárláskor hamis eredetigazolással félrevezették: hamis dokumentumokat kapott a műkincs tulajdonosi történetéről és az az engedély is hamis volt, amely szerint a koporsó Egyiptomból való kivitele 1971-ben szabályosan történt.

A múzeum szóvivője elmondta, hogy a szarkofágot a párizsi székhelyű műkincsgyűjtőtől, Christophe Kunickitől vásárolták 3,5 millió euróért (1,1 milliárd forintért). Hozzátette, hogy a múzeum „különféle jogorvoslati” lehetőségeket fontol a műkereskedővel szemben.

Kunicki irodája azt állította, hogy „a Metropolitan Múzeumnak átadott eredetigazolás a legjobb tudomásuk szerint teljesen korrekt volt”, mint mondták, őket is „szörnyű meglepetésként” érték a fejlemények. Azt is megerősítették, hogy egy magángyűjteményből jutottak a műkincshez.

A lopott szarkofág esete az amerikai múzeum műkincsbeszerzéseinek biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseket is felvetett. A múzeum hangsúlyozta, hogy vásárlásaik „szigorú ellenőrzési folyamattal” zajlanak, amelyek összhangban állnak az 1970-es UNESCO-szerződéssel, a szövetségi és állami törvényekkel és a Művészeti Múzeumigazgatók Szövetségének irányelveivel az ősi és régészeti tárgyak beszerzésével kapcsolatban.

Max Hollein, az intézmény igazgatója elmondta: átvizsgálják vásárlási programjukat és megteszik a szükséges lépéseket, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Ugyanakkor leszögezte, hogy a múzeum maga is a csalás áldozata lett és akaratlanul lett részese az illegális műkereskedelemnek.

A szarkofág 2018 júliusa óta volt megtekinthető a Metropolitan Múzeum kiállításán 70 további műkinccsel együtt. A kutatások szerint a koporsó egy magas rangú egyiptomi papé, Nedzsemankhé volt. Az aranyozott szarkofágot jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!