Hiya Barbie

2018.04.21. 16:44

Lekerülhet a mexikói boltok polcairól a Frida Kahlót ábrázoló Barbie

A Mattel az idei nemzetközi nőnap alkalmából dobott piacra történelmi és kortárs hírességeket, köztük a néhai mexikói festőművészt ábrázoló új Barbie babákat.

A mexikói bíróság betiltotta az amerikai Mattel cég Frida Kahlót ábrázoló Barbie babájának értékesítését Mexikóban, és Kahlo családját nevezte meg a néhai mexikói festőművészhez kötődő jogok egyedüli birtokosának – írta a BBC News.

Kahlo távoli rokona, Mara de Anda Romeo már márciusban jelezte, hogy a játékgyártónak nincs joga használni a művész képmását. A Mattel akkori közleménye szerint azonban a cég a Kahlóhoz kötődő jogokat birtokoló panamai Frida Kahlo Corp. vállalattal működött együtt, amely állítása szerint több mint egy évtizeddel ezelőtt szerezte meg a jogokat a művész unokahúgától, Isolda Pinedo Kahlótól.

Mara Romeo azonban a helyi sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy ő és családja a jogok birtokosa.

A Reuters hírügynökség a család hivatalos Twitter-oldalán (@FridaKahlo) szerdán közzétett bejegyzést idézve azt írta, hogy egy mexikóvárosi bíró arra utasította a Frida Kahlo vállalatot, hogy fejezze be a néhai művész „nevének, képmásának és munkáinak” engedély nélküli használatát, értékesítését.

A Frida Kahlo vállalat a hírügynökséghez eljuttatott közleményében azt írta: „folytatni fogja tevékenységét a törvény által meghatározott keretek között és saját alkotmányos jogaival élve”. A cég továbbá fenntartja azon állítását, hogy a néhai művész unokahúgától, Isolda Pinedo Kahlótól szerezte meg a jogokat.

Kahlo családja egyébként azt is nehezményezte, hogy a játékon nem köszön vissza Frida Kahlo karakteres, majdnem összeérő szemöldöke és a ruhája sem adja vissza a művész által hordott tehuana népviselet kidolgozottságát. Egyszóval sokkal inkább hasonlít a hagyományos Barbie babára, mint a mexikói festőre.

A Mattel több mint egytucatnyi történelmi és kortárs hírességet ábrázoló Barbie-kollekciót adott ki márciusban a nemzetközi nőnap alkalmából. Az új babák egyik csoportja inspiráló történelmi személyiségeket idéz fel, a másik sorozat elismert kortárs nőket.

Az Inspiráló nők elnevezésű sorozatban szerepel Kahlo és Amelia Earhart is, az első női pilóta, aki átrepülte az Atlanti-óceánt. A hírességeket be is mutatják a babákhoz mellékelt információkban.

A „kortárs hősöknek” szentelt babák között van a Wonder Womant rendező Patty Jenkinst és az idei téli olimpián aranyérmet szerzett amerikai snowbordozó Chloe Kimet ábrázoló figura is, de híres divattervezők, újságírók, színésznők és üzletasszonyok is szerepelnek a kollekcióban.

A mostani bírósági döntés csak Mexikóra vonatkozik és a Mattel még fellebbezhet. A cég ügyvédei egyelőre nem reagáltak a fejleményekre. A család reményei szerint az Egyesült Államokban is sikerül hasonló lépéseket elérniük a babák ügyében.

Címkék#frida kahlo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!