buckingham-palota

2018.10.05. 22:09

Költözik II. Erzsébet

A brit uralkodónak tatarozás miatt kell mennie néhány év múlva.

Britain's Queen Elizabeth II looks on during the annual Braemar Gathering in Braemar, central Scotland, on September 1, 2018. The Braemar Gathering is a traditional Scottish Highland Games which predates the 1745 Uprising, and since 1848 it has been regularly attended by the reigning Monarch Queen Elizabeth and members of the Royal Family. / AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN

Tatarozás miatt kiköltözik a Buckingham-palotában lévő magánlakosztályából II. Erzsébet királynő – de csak 2025-ben.

A London közepén emelkedő, Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már tavaly megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak, 369 millió fontos (136 milliárd forintos) költségvetéssel.

Az eddig elvégzett munkálatokról az udvar szóvivője pénteken elmondta, hogy az elmúlt egy évben, a felújítás legsürgősebb teendőjeként 3 kilométernyi elaggott és súlyosan tűzveszélyesnek minősített villanyvezetéket cseréltek ki.

A munka legnagyobb része azonban a jövő héten kezdődik, az épület keleti szárnyában, amelynek kétszáz szobájából és terméből hozzávetőleg 3 ezer képzőművészeti alkotást, bútort, kristálycsillárokat, órákat kell eltávolítani a következő hat hónapban, hogy a munkások hozzáférhessenek a felújítandó épületgépészeti és statikai elemekhez.

Emiatt az uralkodó három gyermekének, Anna hercegnőnek, valamint András yorki hercegnek és Eduárdnak, Wessex grófjának már most ki kell ürítenie a Buckingham-palotában lévő irodáit. Az elsőszülött utódot, az idén 70 esztendős Károly trónörököst mindez nem érinti, mivel az ő rezidenciája a közeli Clarence House-ban van.

Az udvar pénteki tájékoztatása szerint a munkálatok 2025-ben jutnak abba a szakaszba, amikor II. Erzsébet királynőnek és férjének, Fülöp edinburghi hercegnek is ki kell költöznie két évre a Buckingham-palota északi szárnyában lévő magánlakosztályából.

Ez várhatóan nem jelent majd komolyabb elszállásolási gondot, mivel a 93. évében járó uralkodó és a 97 esztendős Fülöp herceg idejének jelentős részét már most is a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencián, a windsori kastélyban tölti.

A királynő, aki a kiköltözés évében ünnepli 99. születésnapját, választhat emellett másik, ideiglenes lakosztályt a Buckingham-palotán belül is.

A brit média által idézett udvari szóvivő szerint az uralkodó „rendkívül gyakorlatiasan” áll hozzá az ügyhöz: csak annyit kért az illetékesektől, hogy mondják meg, hová kell majd költöznie.

A renoválást nem lehetett tovább halogatni, mert a Buckingham-palota 32 kilométernyi vízvezetékrendszere, 160 kilométernyi elektromos hálózata és 40-50 éves gépészeti berendezései olyan mértékben elhasználódtak, hogy a szakértők szerint egyre nagyobb a tűz és a csőtörés veszélye. A palotában van a felbecsülhetetlen értékű királyi művészeti gyűjtemény, a Royal Collection jelentős része, és ez is veszélybe kerülhetne az elhasználódott infrastruktúra meghibásodásából eredő esetleges tűz vagy beázás esetén.

Figyelmeztető példa is akad: 1992-ben a windsori kastélyban pusztított hatalmas tűzvész, és a károk helyreállítása öt évig tartott. Szakértői számítások szerint egy hasonló méretű tűz a Buckingham-palotában negyedmilliárd font kárt okozhatna.

A Buckingham-palota legutóbb 66 éve, 1952-ben esett át alapos – de akkor sem teljes körű – tatarozáson, abban az évben, amikor II. Erzsébet királynő trónra lépett.

A mostani renoválás finanszírozását az uralkodó személyi kiadásaira létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant átmeneti emelésével oldják meg.

A Crown Estate – a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő és felügyelő holding – teljes egészében befizeti éves eredményét a brit költségvetésnek, amely ezután ebből alapesetben 15 százalékot visszaoszt a monarchiának az uralkodói ellátmányra. Ezt a visszatérítést emelték a munkálatok időtartamára 25 százalékra.

Borítókép:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!