egy pozitívum

2020.03.01. 20:53

Kitisztult a levegő Kína fölött a járvány nyomán

A NASA és az Európai Űrkutatási Hivatal felvételén jól látszik, milyen nagyot zuhant februárban a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettsége januárhoz képest a járvány okozta gazdasági lassulás, az egészségügyi vesztegzárak nyomán.

Peking, 2017. október 27. A légszennyezettség miatt védőmaszkot viselő városi alkalmazottak vezetik járműveiket Pekingben 2017. október 27-én. A hatóságok előző naptól a füstköd miatt sárga színű riasztást rendeltek el a kínai fővárosban. (MTI/EPA/Roman Pilipej)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

Műholdfelvételek tanúsága szerint jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége Kínában, ami legalább részben a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések következménye – közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A bejelentés szerint a NASA és az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) felvételén jól látszik, milyen nagyot zuhant februárban a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettsége januárhoz képest a járvány okozta gazdasági lassulás, az egészségügyi vesztegzárak nyomán.

A járművek és ipari üzemek által kibocsátott nitrogén-dioxid szintje csökkenése elsőként Vuhan, a járvány gócpontja környékén volt észlelhető, majd szétterjedt az egész országra.

A NASA szerint a levegő tisztulása egybe esett a közlekedési és ipari megszorításokkal, tízmilliók karanténba helyezésével.

Fei Liu, az űrkutatási hivatal légminőség-kutatója szerint ez az első eset, hogy ilyen drámai csökkenést figyeltek meg ilyen nagy térségben egy meghatározott eseményhez kapcsolódva.

A tudósok korábban a 2008-as globális gazdasági válság idején észlelték a nitrogén-dioxid fokozatos csökkenését, illetve átmeneti és lokális csökkenését az ugyanazon évben rendezett pekingi olimpia alatt.

A levegőminőség javulását korábban is tapasztalták a kínai újévi ünnepek alatt, január végén vagy február elején, de azok zárultával visszaállt korábbi szintjére a légszennyezettség. A NASA szerint az idei levegőtisztulás nagyobb mértékű a korábbi évekénél, és hosszabb ideje tart.

Borítókép: A légszennyezettség miatt védőmaszkot viselő városi alkalmazottak vezetik járműveiket Pekingben 2017. október 27-én. A hatóságok előző naptól a füstköd miatt sárga színű riasztást rendeltek el a kínai fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!