Szólásszabadság Amerikában

2021.04.22. 07:10

Kirúgták a tanárt, aki felszólalt a fehér emberek démonizálása ellen

Nyíltan kifejezte véleményét a gyerekekre szerinte káros ideológiáról. Az lett a vége, hogy nem taníthat többé. Az iskola szerint a szülőket és a diákokat is felzaklatta a férfi állásfoglalása, ezért nem lehet maradása az intézményben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Felmentették állásából Paul Rossit, a manhattani Grace Church Középiskola matematikatanárát azért, mert egy véleménycikkben nyilvánosan hangot adott annak, hogy mennyire nem ért egyet az iskolában terjedő úgynevezett antirasszista ideológiával – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A tantestületnek és a többi iskolai dolgozónak vasárnap küldött levelet a vezetőség, amelyben azt írták, hogy a szülők közül többen is kényelmetlennek tartották Rossi szavait. Az üzenet szerint a diákok azt kérték, hogy vegyék ki őket a tanár órájáról a nyilvánosság előtt vállalt kritikája miatt.

Paul Rossi got fired for raising a concern that this school was demonizing kids based on skin color. Turns out his Head of School privately admitted Paul’s charges before publicly humiliating him. It’s happ’ng everywhere. Save our schools from this madness https://t.co/rkIluYnlHg

A középiskola igazgatója szerint a közösség jóléte az elsődleges szempont, ezért nagyon komolyan veszik azt, ha a diákok problémát jeleznek egy tanárral kapcsolatban. George Davison az esettel kapcsolatban azt írta, nyilvánvalóvá vált számára, hogy Paul Rossi tanárként többé nem tud hatékony lenni az iskolában, így értesítették róla, hogy felmentik kötelességei alól. Helyére két helyettesítő tanárt tettek, akik a tanév utolsó hónapjaira átveszik a diákokat. Az igazgató arról is beszámolt, hogy Paul Rossitól azt kérték, ne is menjen be az iskolába előzetes egyeztetés nélkül.

Az intézmény a szülőknek is küldött levelet, amelyben azt írták, sajnálják, hogy a matematikatanár a sajtóhoz fordult a sérelmeivel. Ezt már Paul Rossi sem hagyta válasz nélkül, és hétfőn éles hangvételű levelet írt George Davisonnak. Szerinte az iskola által a nyilvánosságnak most előadott történet teljesen más, mint amit neki mondott az igazgató.

Teacher Paul Rossi bravely stood against the critical race orthodoxy at his school—and was quickly placed on leave by the administration.

Let's stand up for Paul. Retweet, share, and support. He shouldn't lose his job for asking legitimate questions. https://t.co/jM0o9hSl61

— Christopher F. Rufo ⚔️ (@realchrisrufo) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 19, 2021

Paul Rossi állítása szerint

az iskola igazgatója korábban elismerte, hogy démonizálják a fehér embereket, a fehér diákokat pedig arra ösztökélik, hogy kevesebbnek érezzék magukat olyan dolgok miatt, amiért valójában személyesen nem is felelősek.

A tanár állításaira újabb körben reagált az iskola, és a Fox Newsnak küldött üzenetükben cáfolták, hogy az igazgató bármi ilyet mondott volna.

Ugyanakkor megjelentek hangfelvételek a Foundation Against Intolerance & Racism jóvoltából, amelyek Rossi állításait támasztják alá. Ezeken Paul Rossi és az iskolaigazgató, George Davison hallható, az utóbbi pedig beismeri, hogy valóban démonizálják a fehér embereket.

Grace Church says Paul Rossi misquoted him. It doesn't sound like it. Listen to these clips:https://t.co/laExNH21rU pic.twitter.com/2wEF6hAkF4

— Foundation Against Intolerance & Racism (FAIR) (@fairforall_org) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 20, 2021

A Grace Church Középiskola szóvivője szerint nem azért mentették fel a tanárt, mert ezzel akarják büntetni a véleménye miatt. Az indok az, hogy a diákok nem akartak az ő órájára járni „a nem kellőképpen professzionális eljárása” miatt. A tanár egyelőre tovább kapja a fizetését a szerződése érvényességéig, azt azonban a szóvivő szerint már ő maga nem akarta megújítani a következő tanévre.

Paul Rossi április közepén tette közzé gondolatait az iskolákban uralkodó helyzetről Bari Weiss oldalán. Arról írt, hogy a munkahelyén olyan elvárásoknak kell megfelelniük a pedagógusoknak, amelyet ő károsnak tart a diákokra nézve. A férfi szerint manapság már a faji hovatartozásuk alapján kell megítélni és csoportokba helyezni a gyerekeket, pedig ez nem szerencsés.

A tanár kifogásolta többek között azt is, hogy az antirasszistának nevezett gyakorlatok ellen nincs lehetőség felszólalni az iskolában. Amikor ő ezt korábban megtette, már akkor is felelősségre vonták miatta, és jól látszik a mostani fejleményekből is, hogy mi történt a nyilvános véleményformálása miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!