Gigantikus teremtés

2020.01.04. 09:41

Kinyílt a világ legnagyobb virágja

Egy raflézia (Rafflesia tuan-mudae) Szumátra szigetén, indonéz környezetvédők szerint az idei virág a legnagyobb, amelyet valaha láttak.

Forrás: Shutterstock

A rafléziának öt vöröses barnás, halvány foltokkal tarkított szirma van, amelyek egy hatalmas kelyhet alkotnak. Átmérője 111 centiméter, azaz négy centiméterrel nagyobb, mint az eddigi legnagyobb ilyen virág, amelyre az Indonéziához tartozó Nyugat-Szumátrán néhány éve bukkantak.

„Ez a legnagyobb raflézia tuan-mudae, amelyet eddig feljegyeztünk”

- mondta Ade Putra, az Agam környezetvédelmi szervezet illetékese, aki hozzátette:

a virágzás mintegy egy hétig tart, utána elszárad és elrohad a virág.

A raflézia Sir Stamford Raffles brit gyarmatosítóról kapta nevét, aki először bukkant a virágra a 19. században Indonéziában.

A raflézia igen büdös szagot áraszt, hogy magához csalogassa a beporzást végző rovarokat
Fotó: Shutterstock

Meglepné vele a párját?

A raflézia honos számos délkelet-ázsiai országban, köztük a Fülöp-szigeteken, ahol száz centiméter volt az eddigi legnagyobb virág átmérője. A raflézia parazita, más növényeken, fákon élősködik. Mintegy 10 hónap alatt nő meg bimbója. Kinyílt virágja a rothadó húséhoz hasonló szagot áraszt, mivel az erre a szagra gyűlő rovarok porozzák be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!