egy másik európa

2018.06.22. 13:10

Kiderült, hol van a legnagyobb esély a Földön kívüli életre

A Jupiter Európa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre a NASA új vezető kutatója, James Green szerint.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Vadim Sadovski

„Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Európán találhatunk” – mondta a szakértő Bécsben.

Az Európát jégkéreg borítja, mely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló „falak” is kilövellnek – mondta Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává.

A héten Bécsben az ENSZ Világűrirodájának (UNOOSA) konferenciáján vesz részt.

A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog.

„Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta – nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is” – fogalmazott Green a bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

Ahhoz, hogy életet keressenek az Európán, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán keressen életre utaló nyomokat. Az Antarktiszról ugyanis tudni, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának.

Mivel a Jupiter világos infravörös fényben „világít”, elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a jégkérgen áttörő fényt

- véli Green.

Az Európa feltérképezése még a kezdeteknél jár. A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra.

A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

Az élet azonban nem feltétlenül olyan formában létezik, mint a Földön.

A földitől teljesen eltérő életforma létezésére remek jelölt a Titán is, a Szaturnusz holdja.

Ez a Föld mellett a Naprendszer egyetlen égiteste, amelynek felszínén folyadék van. Ez azonban nem víz, hanem folyékony metán.

Egy egész tudományterület foglalkozik az úgynevezett Weird Life (különös élet) kérdésével, amely az élet földitől teljesen eltérő formája, a metánon mint oldószeren alapul. Egyelőre nem léteznek elképzelések arról, hogyan működnek ilyen körülmények között a sejtek vagy az anyagcsere.

„Még ha ezek teljesen más körülmények is, a Titán 4,5 milliárd éve létezik, tehát ha kialakult az élet kezdete, elég ideje volt arra, hogy ki is fejlődjön” – mondta Green.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Vadim Sadovski

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!