érdekesség

2021.01.05. 11:11

Kétszáz éves állomást kapcsolnak Anglia nagysebességű vasúthálózatához

Az 1838-ban megnyílt birminghami Curzon Street vasútállomás a Londont Anglia legnagyobb városaival összekötő hálózat részévé válik.

Britain's Prime Minister Boris Johnson (C) walks with apprentices during his visit to Curzon Street railway station in Birmingham, central England on February 11, 2020, where the High Speed 2 (HS2) rail project is under construction. - Britain said Tuesday it will begin full construction work on its new high-speed railway line in April following years of delays, after Prime Minister Boris Johnson backed the project despite soaring costs. Johnson said the entire HS2 line linking London to central and northern England would go ahead, rejecting criticism of its ballooning price tag and impact on the environment. (Photo by EDDIE KEOGH / POOL / AFP)

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Eddie Keogh

A világ vasúti építészetének egyik legrégibb részét, egy csaknem kétszáz éves állomásépületet is hozzákapcsolnak a HS2 nagysebességű vasúti hálózathoz.

„Ez hatalmas mérföldkő ennek a csodálatos régi épületnek az átalakításában, a Curzon Street vasútállomás a teljes HS2 hálózat egyik legnagyobb látványosságává válik”

- mondta Ian Ward, Birmingham város tanácsának vezetője a projekt bejelentésekor.

Az épületet eredetileg a londoni és birminghami vasút irodáinak és tanácskozó helyiségeinek szánták, de később kibővítették és 1841-re már hotel is helyet kapott benne.

Később, 1965-ben bezárták, miután a második világháborúban súlyosan megsérült a náci bombázások következtében. Az 1970-es években kétszer is kérvényezték a lebontását, de az nem következett be.

A HS2 Nagy-Britannia legnagyobb vasúti projektje, az építés első fázisa elkezdődött. Arról is készültek tervek, hogy kiterjesszék északi irányba is, a projektet azonban heves kritikák érték az egyre növekvő költségek miatt, amelyek az elmúlt hónapra mintegy 110 milliárd fontra emelkedtek.

Borítókép: Boris Johnson (középen) brit miniszterelnök sétál a közép-angliai Birminghamben, a Curzon Street vasútállomáson tett látogatása során, 2020. február 11-én, ahol a High Speed 2 (HS2) vasúti projekt épül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!