nem volt még ilyen

2019.01.27. 11:20

Két kilométer mély lyukat fúrtak az Antarktisz jegébe

Elszánt kutatók arra is választ keresnek, mennyire emelné meg a tengerek szintjét a régió éghajlatának melegedése.

This image taken by expedition doctor Andrew Peacock of www.footloosefotography.com on December 31, 2013 shows scientists from the University of New South Wales in Australia, Ziggy Marzinellia and Graeme Clark, preparing a suitable surface for a helicopter landing next to the MV Akademik Shokalskiy (background), still stuck in the ice off East Antarctica. The icebound Russian research vessel prepared to ring in the New Year in remote Antarctica on December 31 as blizzards hampered a helicopter rescue planned after several icebreaking attempts failed. The ship is carrying scientists and tourists who are following the Antarctic path of explorer Douglas Mawson a century ago, details of which at www.spiritofmawson.com, and have been carrying out the same scientific experiments his team conducted during the 1911-1914 Australian Antarctic Expedition -- the first large-scale Australian-led scientific expedition to the frozen continent. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / MANDATORY CREDIT: Andrew Peacock / www.footloosefotography.com (Photo by Andrew Peacock / footloosefotography.com / AFP)

Forrás: AFP/ footloosephotography

Fotó: Andrew Peacock

Rekordmélységbe, több mint két kilométerre sikerült lefúrni a Nyugat-Antarktisz jegébe – jelentették be a projektet vezető brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) szakemberei, akik szerint kutatásuk segít megérteni, miként fog reagálni a régió az éghajlat melegedésére.

A Rutford-jégár térségében dolgozó 11 fős csapatnak január 8-án sikerült elérnie a 2152 méteres mélységben lévő üledéket 63 órányi folyamatos fúrást követően.

A szakemberek 12 hete dolgoznak a szélsőséges időjárási körülmények között, nagyjából mínusz 30 Celsius-fokban

- olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.

A kutatókból és mérnökökből álló csapat a lyukba leeresztett műszerek segítségével fogja mérni a víznyomást, a jég hőmérsékletét és alakváltozását.

A BEAMISH nevű projektet 20 éve tervezik a kutatók, és 2004-ben már egyszer megpróbálkoztak a megvalósításával, sikertelenül.

„Meglehetősen hiányosak az ismereteink azzal kapcsolatban, hogy mi történik a Nyugat-Antarktiszon, és egy olyan terület tanulmányozásával, ahol a jég puha üledéken nyugszik, jobban megérthetjük, hogy ez a terület hogyan változhat a jövőben és milyen mértékben járulhat hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez” – mondta Andy Smith, a BAS vezető kutatója, aki jelenleg is a Rutford-jégáron dolgozik.

A csapat mostanra két lyukat fúrt – a második lyuk munkálatai a héten értek véget -, és a tervek szerint február közepéig marad a helyszínen. Az újabb munkálatokat egy második helyszínen, az eredetitől néhány kilométerrel arrébb kezdik meg.

„Tudjuk, hogy a melegebb óceánvíz felemészti a nyugat-antarktiszi gleccserek egy részét”

- mondta Keith Makinson, a BAS oceanográfusa. „Jelenleg azt próbáljuk kideríteni, hogy mennyire csúszós az üledék a gleccserek alatt, vagyis azok milyen gyorsasággal csusszannának bele a kontinensről a tengerbe. Mindez segít annak pontosabb meghatározásában, hogy a nyugat-antarktiszi jég olvadása hogyan növelné a globális tengerszintet” – fűzte hozzá a szakember.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!