Zenei relikviák

2021.12.08. 13:25

Keith Richards és Paul McCartney gitárját árverezik Los Angelesben

Keith Richards gitárját és a gitár dedikálásáról készült videó NFT-jét is elárverezik Los Angelesben. A január végi Beverly Hills-i és online aukción Paul McCartney basszusgitárjára is licitálni lehet.

Az NFT (nem helyettesíthető token) olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blokkláncalapú digitális pecsétje, amely eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

A Julien's Auctions szerint a Gibson ES-335 gitár dedikálásáról készült 4 másodperces videót tartalmazó token Keith Richards első NFT-je, ára az előzetes becslések szerint 6-8 ezer dollár (1,9-2,6 millió forint) lehet.

Keith Richards dedikált gitárja

Forrás: Frederic J. Brown / AFP

Paul McCartney szintén dedikált Hofner basszusgitárja ugyanaz a típus, amelyet a Beatles utolsó koncertjén, az Apple Corps tetőteraszán használt 1969-ben. Árát 4-6 ezer dollárra (1,3-1,9 millió forintra) becsülik.

Paul McCartney dedikált gitárja

Forrás: Frederic J. Brown / AFP

Mindkét hangszert a MusiCares szervezet számára rendezett jótékony árverés keretében értékesítik. A Grammy Akadémia alapítványa elsősorban a rászoruló és beteg zenészeket támogatja.

Az aukció várhatóan legtöbb bevételt hozó tárgyai a dél-koreai BTS fiúbandához kötődnek: licitálni lehet a hét egyedi készítésű fehér, narancssárga és fekete öltönyre, melyet a tagok az idei Grammy-gálán viseltek fellépésükön. Az öltözékek árát 30-50 ezer dollárra (9,8-16,3 millió forintra) becsülik.

Borítókép: Mick Jagger (balra) és Keith Richards a Rolling Stones a texasi Austinban 2021 november 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!