céltalan öldöklés

2018.08.22. 12:49

Japán kijátsza a bálnavadászati egyezményt

A nemzetközi tiltakozás ellenére Japán 177 bálnát vadászott le a Csendes-óceán északnyugati részén a 2018-as pénzügyi évben.

Crew of a whaling ship check a whaling gun or harpoon before departure at Ayukawa port in Ishinomaki City on April 26, 2014. A Japanese whaling fleet left port on April 26 under tight security in the first hunt since the UN's top court last month ordered Tokyo to stop killing whales in the Antarctic. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI

A három hajóból álló flotta 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ölt le 98 napos vadászata alatt – közölte szerdán a japán Halászati Hivatal.

Márciusban 333 csukabálna leölése után tértek haza a japán bálnavadászhajók a Déli-óceánról.

Ausztrália 2014-ben pert nyert Japán ellen: a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélete alapján a déli-óceáni japán bálnavadászprogramnak nincs tudományos célja, valamint elrendelte, hogy Tokió vessen véget a vadászatnak. A bírósági döntés miatt Tokió kénytelen volt felhagyni a Déli-óceánon a bálnavadászattal egy évre. A 2016 márciusában végződő 2015-ös pénzügyi évben azonban újrakezdte, a kormány előzőleg nagyjából harmadára csökkentette a levadászni tervezett csukabálnák számát.

Japán hivatalosan 1987-ben állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután csatlakozott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) moratóriumához. A kutatási célú vadászatot azonban folytatta, ezért bírálói az IWC alapszabályának kijátszásával vádolják.

Borítókép: Állítólag Japán csak kutatási céllal vadássza a bálnákat

Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!