Felkészültség

2018.06.06. 13:28

Így mentheti meg kisállata életét, ha az fuldoklik

Itt a Heimlich-féle műfogás kutyusokra alkalmazható verziója.

A Heimlich-fogásról tudjuk, hogy számtalan életet mentett már meg, köztük Ronald Reaganét, Elizabeth Taylorét és még Cher-ét is. Azonban sokan nem tudják, hogy van egy külön technika, amelyet a kutyákon kell alkalmazni abban az esetben, ha valami bentragadt volna a légcsövükben.

Egy Twitter-felhasználó nemrég osztotta meg azt a csupán pár egyszerű lépésből álló útmutatót, amely bemutatja a Heimlich-műfogás kutya-verzióját, miután saját kedvence fulladozni kezdett egy műanyagdarab miatt. Szerencsére a négylábú hamar jobban lett, noha picit ideges lett az incidens után. A hasznos tudás viszont életmentőnek bizonyult.

Fotó: Twitter

A kutyusok bármit megrágnak, legyen szó akár csontról, akár a kedvenc rongydarabjukról vagy műanyag játékukról, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy apró darabkák a torkukon akadnak. Ha légzési nehézségek jelei mutatkoznak, vagy az állat a száját-orrát piszkálja, az arról árulkodhat, hogy fulladozik. Ettől akár pánikba is eshet, sőt, legrosszabb esetben eszméletlen állapotba is kerülhet.

Tehát ha ezeket a jeleket tapasztalja, végezze el ezt a négy lépést:

Mérje fel a helyzetet: Ellenőrizze a száját és a torkát úgy, hogy az ujját a szájába helyezi, és oldalirányban söprő mozdulatokat végez.

Mérjen határozott ütéseket az állat lapockái közé.

Emelje a hátsó lábát olyan magasra, amilyenre csak tudja, és döntse meg az állatot, mint egy talicskát.

Nyomja meg az alhasi tájékot az öklei segítségével.

Ha mindez nem használ, azonnal hívja az állatorvost.

Forrás: IFLScience

Borítókép: illusztráció. Forrás: IFLScience / Javier Brosch / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!