már dolgoznak a kutatók

2020.05.28. 11:20

Hónapok múlva derül csak ki, milyen magas pontosan az Everest

Felértek a Mount Everest (Csomolungma) csúcsára szerda reggel a kínai földmérők, hogy megmérjék a világ legmagasabb hegyét, a mérés eredményére azonban még hónapokat kell várni.

Forrás: Shutterstock

A kínai természeti erőforrások minisztériumának közlése szerint valószínűleg

két-három hónap múlva derül csak ki a friss mérések és azok időigényes elemzése, összevetése és ellenőrzése alapján, hogy pontosan milyen magas is a világ legmagasabb hegycsúcsa.

Az eredetileg május 9-ére tervezett csúcsmászásról le kellett mondaniuk a hócsuszamlások kockázata miatt, pedig már 7028 méter magasan voltak.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg a Csomolungma magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert 2005-ben 8844,43 métert mértek. Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá 1 méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!