élelmiszer-pazarlás

2018.11.08. 12:26

Hőérzékeny címkét kapnak a tejes palackok

A helytelen tárolási hőmérséklet miatt évente 9 milliárd forint értékű megromlott tejet dobnak ki a britek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tatyana Vyc

Az élelmiszerpazarlással való küzdelem jegyében olyan tejes palackot hoznak forgalomba Nagy-Britanniában, amelynek különleges címkéje színváltással jelzi, ha nem megfelelő hőmérsékleten tartják – közölte szerdán a brit média.

A színváltó címkés palackok a jövő évtől jelennek meg a boltok polcain. Az újítást a Wrap jótékonysági szervezet fejlesztette ki bolthálózatokkal és tejtermelőkkel együttműködve. Az úgynevezett „thermochronic” (hőállapotot jelző) címke hőérzékeny tintával készül.

A Wrap azt követően fejlesztette ki a hőérzékeny címkét, hogy egy felmérése megállapította: a brit háztartásokban évente 25 millió font (9 milliárd forint) értékű tejet dobnak ki, mert megromlik a hűtőben.

A címke figyelmeztet rá, hogy nem jó hőmérsékleten tárolják a tejet: a legtöbb hűtőben ugyanis két fokkal melegebb van, mint az a tej legfeljebb 5 Celsius-fokban megállapított helyes tárolásához szükséges.

A hőérzékeny címke elkészítésének költsége nagyon csekély lesz, ha a próbafolyamat után széleskörűen alkalmazzák, palackonként átszámítva alig 4 forint lesz az ára.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Tatyana Vyc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!