vészhelyzet

2018.11.20. 11:12

Hiénák gyilkolják az utolsó vadlovakat

A Namib-sivatag kihalás fenyegette vadlovai sorra esnek hiénák áldozatául – közölte a Namíbiai Vadló Alapítvány.

Spotted Hyaena (Crocuta Crocuta) carrying a red hartebeest 's leg. Biosphoto / Tonino De Marco

Fotó: Biosphoto

A szervezet közlése szerint a hiénák a felnőtt állatokat támadják meg, a lópopuláció jelentősen összezsugorodott, csupán 33 kanca maradt.

Korábban úgy tűnt, a Namib-sivatag vadlovai megmenekülhetnek, mert az év során több csikó is született, de az alapítvány szerint

a hiénák a szeptember óta született négy állatból hármat megöltek.

Mannfred Goldbeck, az alapítvány elnöke elmondta, a szervezet aggódva várja a környezetvédelmi és turisztikai minisztérium válaszát a lovak megőrzése és védelme érdekében megfogalmazott kérelmükre.

„Sürgős intézkedésekre van szükség a jövőjükért, a helyzet már vészhelyzet.

Akcióterv készítését követeljük a minisztériumtól, hogy megvédhessük a maradék populációt” – mondta Goldbeck.

Véleménye szerint a minisztérium vonakodott kezelni a hiénahelyzetet, mert a nemzeti parkok vadvilágával kapcsolatban a „be nem avatkozás politikáját folytatja”.

„Attól is vonakodnak, hogy megbízzák az alapítványt a lovak felügyeletével, ami lehetővé tenné, hogy megfelelő helyet találva áthelyezzük a lovakat és így biztosítsuk a túlélésüket” – emelte ki Goldbeck.

A vadlovak Namíbia egyik legfontosabb turisztikai látványosságának számítanak, mivel megtestesítik az ország vad és szabad lelkületét. Számos dokumentumfilmet készítettek róluk: ez a világ egyik legelszigeteltebb vadlópopulációja és az egyetlen afrikai vadlóállomány.

Borítókép: AFP / Biosphoto / Tonino De Marco

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!